Drikk kaffe trygt

 

For å kunne sikre at dine gjester og/eller ansatte trygt kan nyte en kopp kaffe eller te, er det viktig at du tar en rekke forholdsregler.

Hygieneprotokoll for kontoransatte

 

  • Hold minst 1 meters avstand til andre brukere ved kaffemaskinen.
  • Spre avhentningen av kaffe over hele dagen, sånn at alle får mulighet til å nyte en kopp kaffe eller te.
  • Hent kun kaffe eller te til deg selv, og ta din friskbryggede kaffe eller te med tilbake til plassen din med det samme.
  • Vask hender med såpe i 30 sekunder, eller bruk håndsprit før du bruker kaffemaskinen.
  • Hvis du vil ha melk og/eller sukker i din drikk, skal du ha det i koppen først – og først deretter skjenke kaffe eller te i koppen. På den måten blandes melken/sukkeret automatisk med drikken, og du får ikke bruk  en rørepinne.
  • Du kan godt bruke kaffekoppen din flere ganger, så lenge du kun henter kaffe til deg selv.

Hygieneprotokoll for din barista

 

  • Utpek én barista, og lag en avtale om at det skal kommuniseres effektivt om helse og eventuelle tegn på sykdom.
  • Den utnevnte baristaen skal regelmessig rengjøre alle flater og håndtak med rengjøringsmiddel eller desinfiserende servietter. Baristaen kan eventuelt arbeide med hansker på. I så fall, skal man tørke hanskene regelmessig av med desinfiserende middel. Hanskene forebygger at hendene blir tørre og sprukne av å bli vasket hver gang en bestilling er ekspederet.  
  • Hvis en gjest ønsker ekstra sukker eller melk, skal dette noteres når bestillingen tas imot, sånn at baristaen kan levere det sammen med kaffen.
  • Prøv så vidt mulig å bruke ferdiginnpakkede produkter, sånn at den fysiske kontakten med produktene begrenses til et minimum. Det kan f.eks. være innpakkede kjeks osv som baristaen kan utlevere sammen med kaffen.