• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Få svar på dine spørsmål om kaffe

Norge importerer rundt 40 000 tonn kaffe hvert år, og ligger på 2. plass på listen over de mest kaffedrikkende landene i verden. Derfor gir det god mening at nordmenn brenner inne med en del spørsmål om kaffe.

 

Her i artikkelen har vi prøvd å svare på noen av de mest stilte. Her får du svar på spørsmål som:
Kan kaffe bli for gammel? Hvor dyrkes kaffe, og hvor mye koffein er det i kaffe?

Hvor kommer kaffe fra?

Kaffe kommer opprinnelig fra Etiopia i Øst-Afrika - nærmere bestemt fra Kaffaprovinsen, hvor kaffebønner først begynte å dyrkes på 1500-tallet. Siden den gang har kaffeproduksjonen spredt seg til andre deler av verden, og i dag kan du kjøpe kaffebønner fra nesten hvilket som helst kontinent.

Brasil er i dag verdens ledende kaffeprodusent, men også Vietnam, Colombia og kaffens moderland, Etiopia, er blant nasjonene som i dag produserer mest kaffe. Generelt lønner det seg å se på hvor kaffen kommer fra da metodene som brukes til å høste og bearbeide kaffebønnene varierer fra land til land, akkurat som klimaet har en stor betydning for hvordan kaffen smaker. Nedenfor kan du lese mer om hvordan kaffe høstes.

På utkikk etter en ny kaffeløsning? Kontakt våre kaffeeksperter

Hvordan høstes kaffe?

Etter at kaffebærene har hengt på trærne i 6-7 måneder, blir de håndplukket. De blir fremdeles håndplukket den dag i dag fordi bærene modner i forskjellig tempo. Grovt sett kan kaffe høstes på to måter - "våt" -metoden og "tørr" -metoden.

Den “våte” metoden

Kaffebærene transporteres først til en stor maskin som skreller av det ytre fruktlaget, sånn at det til slutt bare er kaffebønnen igjen. Neste steg er å starte en gjæringsprosess av kaffebønnene, noe som tar 12-24 timer. Denne prosessen bidrar til å gi kaffebønnene sødme og fylde. Når gjæringsprosessen er fullført, helles bønnene over i kaldt vann, hvor de ligger til de er klare til å tørkes. Deretter blir bønnene blir tatt opp av vannet og tørket i 24 timer i en spesialutviklet "tørketrommel". Den våte metoden er den raskeste av de to, men også den dyreste. Metoden brukes primært i Sør- og Mellom-Amerika.

Den “tørre” metoden

Den “tørre” metoden tar lengre tid enn den våte metoden, ettersom manuelt arbeid brukes til å tørke kaffebærene. En starter med å legge alle kaffebærene til tørke i  solen. Her ligger de i 2-3 uker, frem til bønnene begynner å åpne seg selv. Under tørkeprosessen blir kaffebærene snudd flere ganger i løpet av dagen for å sikre at bærene tørker jevnt.

Om natten samles bærene i hauger og dekkes til for å forhindre at bærene blir utsatt for fuktighet. Når bærene er tørre, overføres de til en maskin som fjerner fruktkjøttet fra bønnene. Til slutt sorteres og klassifiseres bønnene.

Den våte metoden gir kaffebønnene en søtere og mildere smak, mens den tørre metoden gir dem en sterkere og dypere smak.

Hvor lang er holdbarheden på kaffe?

Kan kaffen bli for gammel? Det korte svaret er: Ja, men den har vanligvis lang holdbarhet. Holdbarheten til kaffen avhenger av hvordan den pakkes og hvordan du oppbevarer den. Generelt skilles det mellom følgende to måter å pakke kaffe på:

 

Nitrogenspyling

Nitrogenspyling er en ufarlig behandling som forlenger holdbarheten på kaffen og holder bønnene friske og smakfulle i opptil 2 år. Dette gjøres på en sånn måte at oksygenet suges ut av kaffeposene, som i stedet fylles med nitrogen. Nitrogen bidrar til å eliminere fugt og med det forhindre bakterievekst. Etter at kaffeposen er åpnet, anbefales det at kaffebønnene brukes innenfor en måned for å få det beste resultat i forhold til smak og aroma.

 

Vakuumforsegling

Vakuumforsegling betyr at kaffen er tettpakket i en pose, og prosedyren er stort sett den samme som nitrogenmetoden. Vakuumforsegling er imidlertid noe tregere fordi produsentene må vente til kaffebønnene selv fordamper gassene i posen. Heretter lukkes posen og all luft blir sugd ut av den. Det kan ta alt mellom 24-48 timer før kaffebønnene er helt fri for CO2-gasser.

Holdbarheten til kaffe som er pakket med denne metoden er mye kortere enn for kaffe der nitrogenspyling har blitt brukt til innpakningen. Etter at posen er åpnet, anbefales det at du bruker kaffebønnene innenfor 10-14 dager. Når det gjelder malt kaffe, begynner kaffen å miste smaken allerede 15 minutter etter at den er malt. Det anbefales at uåpnet malt kaffe brukes i løpet av 3-5 måneder.

Når posen er åpnet, anbefales det å bruke den innenfor 1-2 måneder. Det er best å oppbevare kaffebønner og malt kaffe på et tørt og kjølig sted. Unngå å oppbevare kaffen i kjøleskapet, som mange ellers anbefaler - fuktigheten i kjøleskapet er med på å ødelegge den gode smaken på kaffen.

Hvor mange gram kaffe skal du bruke til en kopp?

Det er viktig at kaffen doseres riktig da dette er avgjørende for om du får en god kopp kaffe eller ikke. Tommelfingerregelen sier at hvis du lager filter eller stempelkaffe, trenger du 7 gram eller en spiseskje kaffe til 1,5 dl vann og 45 gram kaffe til en liter vann. For en kopp espresso trenger du 7-10 gram, mens du trenger opptil 16 gram pr. kopp hvis du bruker hellemetoden.

Det finnes utallige kaffesorter, forskjellige bønner, brenningsgrader, maskiner og preferanser, så prøv deg frem og finn ut hvor mange gram du trenger til å lage den perfekte koppen kaffe for deg.

Riktig dosering er langt fra det eneste som avgjør om du får brygget en god kaffe, men det er en god start å vite hvor mange gram en skal bruke per kopp.

Hvor mye koffein er det i kaffe?

I en vanlig kopp filterkaffe (125 ml) er det vanligvis rundt 85 mg koffein. Koffeininntaket til en gjenomsnittlig kaffedrikker ligger på omtrentpå 300-400 mg. daglig, noe som tilsvarer 3,5-4,5 kopper kaffe.

Er der kalorier i kaffe?

Det er nesten ingen kalorier i kaffe. I hvert fall ikke hvis du drikker den svart. På den annen side kan kaloriinnholdet kjapt gå opp hvis du bruker både melk og sukker i kaffen din. Nedenfor er en liste over kaloriinnholdet i de forskjellige kaffedrikkene:

  • Sort kaffe: 0 kcal pr. 100 g.
  • Espresso: 0 kcal pr. 100 g
  • Caffé latte med helmelk: 120 kcal pr. 2,5 dl
  • Caffé latte med skummet melk: 65 kcal pr. 2,5 dl.
  • Cappuccino med helmelk: 60 kcal pr. 2,5 dl
  • Cappuccino med skummet melk: 30 kcal pr. 2,5 dl

Om du drikker kaffe med melk eller ikke er avgjørende for kaloriinnholdet, akkurat som den type melk du velger er viktig for antallet kalorier. Det er nemlig halvparten så mange kalorier i kaffen hvis du velger skummet melk fremfor helmelk

Er kaffe vanddrivende?

Koffein er vanddrivende. Det øger nemlig den mængde vand som udskilles fra nyrerne. Det er dog dokumenteret, at hvis man drikker kaffe regelmæssigt, og flere gange om dagen, så vil effekten blive mindre formindsket. Det skyldes at kroppen har vænnet sig til koffeinen i kroppen, og derved “tilpasser” sig efter det.

Kan man drikke for mye kaffe?

Under 400 mg koffein om dagen; slik høres de fleste anbefalingene ut. Dette tilsvarer 4 kopper pulverkaffe, 2 kafé-latte eller 2 x store Americano. Lager du kaffe på en espressomaskin, kan du regne med at en vanlig kopp espresso inneholder 50-90 mg koffein.

Å drikke kaffe er ikke farlig, men det er lurt å holde koffeininntaket under 400 mg, som anbefalt. For mye koffein kan føre til hjertebank, dehydrering, diaré og søvnløshet. I tillegg er det vanedannende og kan gi hodepine eller gjøre deg døsig og irritabel hvis du ikke får din daglige "dose".

Hva er den ideelle temperaturen på kaffen?

Temperaturen på kaffen har en innvirkning på hvordan den smaker. For de fleste typer kaffe er den ideelle bryggetemperaturen 92-96 grader, mens den for Instant-versjonen sies å være 87 grader.

Fikk du svar på spørsmålene dine?

Å lage god kaffe har nesten blitt en sport, enten du driver kafé, har ansvaret for kontorets kaffeløsning eller leker hjemmebarista. Kaffen må ha riktig temperatur, serveres i de rette koppene, ha akkurat den rette intensiteten og kanskje til og med litt kunst på toppen.

Vi håper du fant svar på spørsmålene dine om kaffe her, slik at din neste kopp kaffe kanskje blir litt bedre enn den forrige.