- Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
- Landsdekkende service
- Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15
- Hvordan fungerer mellombrent, mørkbrent og espresso-kaffe med melk versus melkealternativer som havre, soya, mandler, erter og kokos?
Flere og flere etterspør og setter pris på plantebaserte alternativer. En trend som er kommet for å bli! Det finnes et stort utvalg av plantebasert «melk» med forskjellige smaker og egenskaper man kan velge mellom. Noen alternativer fremhever kaffesmaken – andre demper den. Noen er nøytrale – andre lager en egen smak.
Denne veiledningen hjelper deg med å optimalisere gjestenes opplevelse og tilby alle en kombinasjon som får kaffen de velger til å komme til sin rett.
En finstemt snarere enn kraftig kaffe: Når det gjelder mellombrent kaffe endres smaken raskt, avhengig av hva du velger å helle i den. Den laktosefrie melken løfter kaffen best, og de plantebaserte alternativene påvirker alle smaken på ulike måter.
Løfter mellombrent kaffe best! Melken gjør opplevelsen mer kremaktig og rundere. Fruktigheten i kaffen tones ned, og krydrede toner forsterkes. Passer til: bakverk som boller, mazariner, sjokoladekake osv.
En mindre kremaktig opplevelse sammenlignet med standardmelken, og mye mer av kaffetonene kommer igjennom. Gir toner av brunt sukker og nøtter. Passer til: ostekake, pekan- og nøttekake osv. Fungerer også godt til mat.
Samme kremethet som melk. Tilfører en tydelig smak av havre og gressaktige toner. Kaffens blomsterpreg er nedtonet, men krydderpreget forblir. Passer til: sjokoladekake, sjokoladekuler, trøfler osv.
Soyamelken gir en grov munnfølelse. Kaffesmaken blir i stor grad overskygget av en viss bitterhet og syre, som minner om grapefrukt. Passer til: noe litt salt og fett, som et salamismørbrød.
Ikke like rund som melk. Det første smaksinntrykket er mandelmasse og en liten dessertopplevelse. Tonene av krydder og blomster forblir. Passer til: boller og bakverk med mandler/hasselnøtter.
Produktet gir en viss mykhet, men også en ettersmak av gule erter. Kaffesmaken kommer frem, men trekker litt mot den brente retningen, med mindre blomsterpreg og større krydderpreg. Passer til: prinsessekake, baklava osv.
Løfter kaffens blomsterpreg fint! Tydelig kokossmak og sødme. Forsterker kaffens blomsterpreg i en fruktigere retning, men demper krydderpreget. Passer til: gulrotkake, mokkaruter osv.
Kraftig og rik på smak: Den mørkbrente kaffens smaker har et smaksmessig overtak på melkevariantene. De plantebaserte alternativene fungerer fint med den mørkbrente kaffen, og soyamelken er en ekte smaksvenn.
Melken gjør helhetsopplevelsen myk, litt søtere og mer vaniljepreget. En velbalansert kremethet og smaksopplevelse. Passer til: bakverk med smak av vanilje eller sitrus, avhengig av kaffens grunnleggende smak.
Den samme glatte, kremaktige konsistensen som standardmelk, men her blir kaffesmaken sterkt nedtonet, og mange av de fine tonene forsvinner helt. Passer til: det meste, takket være sin nøytralitet. Både søtt og salt, og gjerne umami – f.eks. rekesmørbrød.
Gir en fin kremethet! God, kremaktig konsistens – nesten på nivå med melk. Smaksmessig tar havren over og gir en litt brent tone. Enkelte av kaffens toner forblir, men generelt er kaffesmaken en anelse dempet. Passer til: kokosboller eller makroner til fruktig kaffe, og pai eller sandwich til krydret.
Løfter den mørkbrente kaffen best! God, balansert konsistens med litt grovhet og et svært godt smaksresultat. Fremhever kaffens mørke, kraftige egenskaper og får frem noen søte, karamelliserte toner. Passer til: søte og fete bakverk og kaker.
En litt grov, men ikke ubehagelig konsistens. Smaken av mandelmelk er ikke ideell sammen med en fruktig, mørkbrent kaffe, heller med en mer krydret – men nedtonet kafferesultat. Passer til: det meste, som en allrounder.
En ganske grov konsistens, der smaken av gule erter bryter gjennom. Løfter smakene på en krydret, mørkbrent kaffe. En fruktig, mørkbrent kaffe får en viss grapefrukt-bitterhet. Passer til: dessert med mørk sjokol
En noe grov, men samtidig balansert opplevelse. Kokossmaken dominerer, men tar ikke helt over kaffesmaken. De grunnleggende smakene og tonene kommer igjennom. Litt dessertaktig. Passer til: kokostopper, gulrotkake osv.
Mye melk – lite espresso: Her har valget av melkealternativ stor effekt på opplevelsen. Ertemelken og den laktosefrie melken fremhever kaffen best. Smaken av andre melkesorter tar mer over, og valget handler om hvilken av disse smakene som foretrekkes.
«Standardmelken» gir en klassisk caffè latte-konsistens. Melkens søthet gjør den litt dessertaktig. Kaffens smakstoner, syrlighet og bitterhet forblir, men tones ned. Passer til: frokost, bakverk, dessert osv.
Samme konsistens som med standardmelken, men her løftes kaffesmakene mye tydeligere frem. En sterkere kaffeopplevelse, mindre dessertaktig. Passer til: alt – frokost, bakverk, boller, som drikke til et salatmåltid.
Litt kremaktig konsistens som skummer godt. Havremelkens smak og bitterhet tar over og toner ned kaffesmaken betydelig. Mer for havremelkelskeren enn kaffeelskeren. Passer til: søtsaker som kaffebrød og dessert – ikke til salt eller syrlig mat.
Homogen konsistens med grov munnfølelse. Kaffetonene forsvinner nesten helt og erstattes av soyamelkens bitterhet. Ikke ubehagelig, men ikke anbefalt fra et kaffeperspektiv. Passer til: frokost, lunsjsmørbrød, desserter, bakverk, en frisk salat.
God konsistens, men smaken av marsipan og bittermandel tar sterkt mmarsipan og bittermandel tar sterkt over, på bekostning av kaffesmaken. Annerledes og godt, men mer som en dessert enn kaffe. Passer til: bakverk som mazariner. Kanskje til en krydret asiatisk suppe.
Beste plantebaserte alternativ for caffè latte! Konsistensen ligner på standardmelk. Man kan ane litt smak og bitterhet fra gule erter – men dette er en kombinasjon som løfter frem kaffens styrke og smak på en svært god måte. Passer til: det meste – salt, søtt og surt. Kan drikkes hele dagen.
Konsistensen ligner standardmelken, med en svært tydelig kokossmak litt i retning av godteri og en grov munnfølelse. Kaffesmaken blir virkelig nedtonet. Anbefales ikke fra et kaffeperspektiv. Passer til: søtsaker, kaffemat, smørbrød.
Bittelitt skummet melk i smakfull espresso: Her utgjør valget av melk mindre forskjell, og smakstonene i kaffen dominerer helhetsopplevelsen. Passer til: alt som passer til espresso. For en litt morsom kontrast kan du med fordel selge inn og servere en kokos- eller mandelmacchiato.
Den lille mengden melk finnes som et lite, mildt innslag, men som helhet påvirker den ikke smaken på kaffen. Det smaker ganske enkelt som espresso.
Melkesmaken har ingen effekt på kaffesmaken. Kaffesmaken kommer muligens bedre frem med den laktosefrie, mindre søte melken.
Gir en morsom vri på macchiato! Alle kaffens smaker kommer tydelig frem – og suppleres med et lite kyss av mandler. Smaker som utfyller hverandre svært godt!
Med disse tre melkevariantene vil en smaksekspert kjenne at det er noe annet enn standardmelk, men for folk flest gir valget ingen smaksforskjell. Kaffesmaken dominerer fortsatt tydelig. Tre velfungerende alternativer, ganske enkelt.
Gir en morsom vri på macchiato! Duften av kokos er til stede og passer fint som en vri på macchiatoen, hvor kaffesmakene fortsatt har et tydelig overtak.
Nesten like populær som caffè latten – med mindre melk og en større andel kaffe og skum. I cappuccinoen har melkealternativene absolutt innvirkning på helhetsopplevelsen, men kaffesmaken viser fortsatt muskler og blir ikke slått ut.
Gir en fin konsistens til cappuccinoen!Kremaktig og fin konsistens. Melken tilfører en anelse sødme og kremethet, men smaken av kaffen kommer fint igjennom i form av syre, bitterhet og krydder. Passer til: frokost, bakverk, desserter osv.
Gir en fin konsistens til cappuccinoen!Kremaktig oSamme konsistens som standardmelken, men har enda mer av kaffens smak og mørke toner. Ikke samme sødme og kremaktige smak som med standardmelk. Passer til: kaffemat hele dagen.
Gir en fin konsistens til cappuccinoen! Fint skum og litt kremaktig konsistens. Smaken og den litt bitre tonen av havremelk er tydelig her, og tar omtrent like stor plass som kaffen. De finere smakstonene av kaffe forsvinner. Passer til: kaffebrød og desserter av ulike slag.
Litt grov munnfølelse, tydelig smak av soya og litt bitterhet som ligner tofu. Kaffesmaken kommer igjennom, men tones ned. Passer til: frokost, lunsjsmørbrød, desserter og bakverk.
Fin konsistens. Svært tydelig marsipan-/mandelsmak som virkelig påvirker kaffesmaken. God og dessertaktig, men ikke så espressofremmende. Passer til: bakverk, for eksempel mazariner.
Fin konsistens. Fremhever virkelig kaffen godt, og bare litt av melkens smak av gule erter kommer igjennom. Godt! Passer til: alt som espresso passer til.
Fint skum, men litt grov munnfølelse. Kaffen kommer godt frem, men den kraftige kokossmaken gir et tydelig smaksinntrykk. Ikke for espressoelskeren. Passer til: søtsaker, kaffemat, smørbrød.
Dobbel ristretto og mindre skum enn i en cappuccino – den smaksrike flat white klatrer på norsktoppen. Smaksvenner er alt som passer til en espresso. Valget av melkealternativer har relativt liten effekt på helheten, bortsett fra noen enkelttilfeller.
Løfter fint frem kaffesmaken! Melken tilfører kremethet og litt sødme, men kaffens smak, syrlighet og bitterhet er tydelig med alle sine nyanser.
Runder fint av kaffen og løfter heller frem kaffesmaken enn å dempe den, takket være lavere sødme. Perfekt for kaffeelskeren!
Her kjennes det tydelig på smaken at det bare er havremelk. Kaffesmaken tones noe ned og får litt bitterhet fra havremelken.
Soya har en litt grov bitterhet som kommer tydelig frem. Kaffesmaken er tydelig, men dempes og forverres noe.
God og litt morsom mandeleffekt! Det smaker absolutt mandel – og absolutt kaffe. Overraskende for dem som bare forventer kaffesmak, og godt for dem som liker både kaffe og mandler.
Løfter fint frem kaffesmaken! Et snev av gule erter kommer gjennom i smaken, men her løftes kaffens styrke og smak frem på en svært gunstig måte og med en fin konsistens.
Fin konsistens og svært tydelig kokossmak som bringer tankene til kokosboller. Litt grov munnfølelse. Kaffesmaken er der, men kokosen gir et svært tydelig preg.
Tre faktorer skiller mellom caffè latte og cappuccino: temperaturen på melken, hvor mye du skummer melken og mengden du heller i koppen eller glasset.
Det enkle svaret er: JA! Å skumme opp gammel melk eller helle ny melk i allerede skummet blir ikke godt og er ikke hygienisk. Øv heller på å ta akkurat nok melk fra begynnelsen for å redusere svinnet. Hvis du for eksempel heller bort en desiliter etter hver tilberedte drikk, er du raskt oppe i litervis med melk som helles ut. Det blir både dyrt og lite miljøvennlig.
For en caffè latte skal melken være litt varmere, men aldri mer enn 65 grader, som er idealtemperaturen for de fleste melkealternativer. Det er en stor drikk som skal holde seg varm lenge. Men varm den ikke for mye – da smaker det litt risengrøtaktig...
I en perfekt verden finnes det ikke noe skum i det hele tatt i en caffè latte, men man pleier å si maks én centimeter. Da slipper du ganske enkelt ikke inn så mye luft i begynnelsen. Når du hører at den pisker løfter du opp kannen, slik at den bare varmer opp melken. Riktig mengdeforhold for en caffè latte er 1/4 espresso og 3/4 melk.
For en cappuccino er oppskriften delt i tre: én del espresso, én del varm melk og én del skum. Skummet skal ikke være svært hardt skummet, men mer kremaktig, glatt og glansfullt. Måten å gjøre det på er å skumme melken litt lenger enn for en caffè latte. Slipp inn litt mer luft i melken. Temperaturen skal være ca. 55 grader – ikke varmere*. For å kunne dra nytte av skummet vil du kunne drikke cappuccinoen direkte, uten å brenne deg.
Skum først - Det er viktig å slippe luften inn i begynnelsen for ønsket tykkelse ved skumming. Når melken senere blir varm, kan den ikke lenger ta inn luft på en god måte.
Lær deg å bruke termometer - Som nybegynner kan du bruke et termometer for å se temperaturen. Etter en stund lærer du hvordan 55 og 65 grader føles i hånden.