• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Kaffe med melk

En veiledning til den perfekte smaksopplevelsen

- Hvordan fungerer mellombrent, mørkbrent og espresso-kaffe med melk versus melkealternativer som havre, soya, mandler, erter og kokos?

30% foretrekker kaffe med melk

Flere og flere etterspør og setter pris på plantebaserte alternativer. En trend som er kommet for å bli! Det finnes et stort utvalg av plantebasert «melk» med forskjellige smaker og egenskaper man kan velge mellom. Noen alternativer fremhever kaffesmaken – andre demper den. Noen er nøytrale – andre lager en egen smak.

Denne veiledningen hjelper deg med å optimalisere gjestenes opplevelse og tilby alle en kombinasjon som får kaffen de velger til å komme til sin rett.

Vi har testet syv forskjellige melkealternativer sammen med mellombrent og mørkbrent kaffe. Forskjellene er større enn man skulle tro!

Mellombrent

En finstemt snarere enn kraftig kaffe: Når det gjelder mellombrent kaffe endres smaken raskt, avhengig av hva du velger å helle i den. Den laktosefrie melken løfter kaffen best, og de plantebaserte alternativene påvirker alle smaken på ulike måter.

Mørkbrent

Kraftig og rik på smak: Den mørkbrente kaffens smaker har et smaksmessig overtak på melkevariantene. De plantebaserte alternativene fungerer fint med den mørkbrente kaffen, og soyamelken er en ekte smaksvenn.

Caffè latte

Mye melk – lite espresso: Her har valget av melkealternativ stor effekt på opplevelsen. Ertemelken og den laktosefrie melken fremhever kaffen best. Smaken av andre melkesorter tar mer over, og valget handler om hvilken av disse smakene som foretrekkes.

Mørkbrent

Bittelitt skummet melk i smakfull espresso: Her utgjør valget av melk mindre forskjell, og smakstonene i kaffen dominerer helhetsopplevelsen. Passer til: alt som passer til espresso. For en litt morsom kontrast kan du med fordel selge inn og servere en kokos- eller mandelmacchiato.

Cappuccino

Nesten like populær som caffè latten – med mindre melk og en større andel kaffe og skum. I cappuccinoen har melkealternativene absolutt innvirkning på helhetsopplevelsen, men kaffesmaken viser fortsatt muskler og blir ikke slått ut.

Flat white

Dobbel ristretto og mindre skum enn i en cappuccino – den smaksrike flat white klatrer på norsktoppen. Smaksvenner er alt som passer til en espresso. Valget av melkealternativer har relativt liten effekt på helheten, bortsett fra noen enkelttilfeller.

Baristaen tipser

Tre faktorer skiller mellom caffè latte og cappuccino: temperaturen på melken, hvor mye du skummer melken og mengden du heller i koppen eller glasset.

Må man virkelig helle bort melk som har blitt oppvarmet en gang?

Det enkle svaret er: JA! Å skumme opp gammel melk eller helle ny melk i allerede skummet blir ikke godt og er ikke hygienisk. Øv heller på å ta akkurat nok melk fra begynnelsen for å redusere svinnet. Hvis du for eksempel heller bort en desiliter etter hver tilberedte drikk, er du raskt oppe i litervis med melk som helles ut. Det blir både dyrt og lite miljøvennlig.

Caffè latte

For en caffè latte skal melken være litt varmere, men aldri mer enn 65 grader, som er idealtemperaturen for de fleste melkealternativer. Det er en stor drikk som skal holde seg varm lenge. Men varm den ikke for mye – da smaker det litt risengrøtaktig...

I en perfekt verden finnes det ikke noe skum i det hele tatt i en caffè latte, men man pleier å si maks én centimeter. Da slipper du ganske enkelt ikke inn så mye luft i begynnelsen. Når du hører at den pisker løfter du opp kannen, slik at den bare varmer opp melken. Riktig mengdeforhold for en caffè latte er 1/4 espresso og 3/4 melk.

Cappuccino

For en cappuccino er oppskriften delt i tre: én del espresso, én del varm melk og én del skum. Skummet skal ikke være svært hardt skummet, men mer kremaktig, glatt og glansfullt. Måten å gjøre det på er å skumme melken litt lenger enn for en caffè latte. Slipp inn litt mer luft i melken. Temperaturen skal være ca. 55 grader – ikke varmere*. For å kunne dra nytte av skummet vil du kunne drikke cappuccinoen direkte, uten å brenne deg.

To melketips

Skum først - Det er viktig å slippe luften inn i begynnelsen for ønsket tykkelse ved skumming. Når melken senere blir varm, kan den ikke lenger ta inn luft på en god måte.

Lær deg å bruke termometer -  Som nybegynner kan du bruke et termometer for å se temperaturen. Etter en stund lærer du hvordan 55 og 65 grader føles i hånden.