• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Slik velger du de beste kaffebønnene

Selv den dyreste kaffemaskinen kan lage dårlig kaffe. Kaffebønnene du bruker har nemlig stor betydning for hvordan kaffen smaker. Derfor kan det lønne seg å velge kaffebønner med omhu. Men hvilke kaffebønner er de beste, og hvordan navigerer man i det store utvalget? Det får du svar på her, der vi har satt sammen en veiledning til hva du må være oppmerksom på når du kjøper bønner til kaffemaskin på kontoret.

Hvordan velger du de beste kaffebønnene?

Opprinnelse, brenning, bryggemetode, pris, friskhet og emballasje. Det er 6 ting som er gode å ta utgangspunkt i når du skal velge kaffe, og som gir deg gode forutsetninger for å velge de beste kaffebønnene til kontorets kaffemaskin.

Opprinnelse

Bønnenes opprinnelse har stor betydning for hvordan de smaker. Hvis du ser deg rundt i verden, er det nemlig stor forskjell på hvordan kaffen dyrkes, høstes og brennes. Lokale forhold som jordbunn og klima setter også sitt preg på kaffesmaken. Nedenfor gir vi deg en kort innføring i smakene som kjennetegner kaffen fra 7 av de største produsentene i verden:

Det finnes altså ikke et entydig svar på hvor de beste kaffebønnene kommer fra, men når man får en god kopp kaffe, kan det lønne seg å undersøke hvilken bønne den er brygget på. Er det robusta eller arabica? Er den fra Sør- eller Mellom-Amerika, Afrika eller Asia?  

Vær ellers klar over at de ferdigblandede posene med kaffe ofte inneholder en blanding av kaffebønner fra forskjellige steder i verden.  

På utkikk etter en ny kaffeløsning? Kontakt våre kaffeeksperter

 

Brenning 

Etter høsten må bønnene brennes, men måten det blir gjort på varierer fra sted til sted, og det har stor betydning for, hvordan kaffen smaker. Vi skjelner i grove trekk mellom lys-, medium- og mørkbrente bønner - nedenfor kan du lese om de forskjellige brenningene: 

Lys

Lysbrente kaffebønner har tradisjonelt en tørr, lysebrun overflate. De er syrlige og har en fruktaktig duft - og så har lyse bønner høyt koffeininnhold. Hvis kaffen på kontoret skal gi ekstra energi til morgener eller sene arbeidstimer, så er den lysbrente utgaven med en viss sannsynlighet de beste kaffebønnene til kontoret.  

Mørk 

Mørke kaffebønner brennes til de når en temperatur på 220-240°C. Denne brenningen gir bønnene en mørkebrun, oljet overflate og en kraftig smak og aroma. De mørkbrente kaffebønnene er de minst syrlige og har et mindre koffeininnhold enn de to andre typene.

Medium 

Mediumbrente kaffebønner har en mørkere og fyldigere smak enn den lettbrente utgave. Til gjengjeld inneholder denne type bønner litt mindre koffein enn den lyse typen. Vær også klar over mediumbrente bønner har en litt mørkere overflate enn de lysbrente.

Grønne kaffebønner

De beste kaffebønner er de som er brent helt etter din smak. Og det har du gode muligheter for med grønne kaffebønner. Grønne kaffebønner er akkurat som bønnene du kjøper i poser - de er bare ikke blitt brent ennå. Hvis du selv vil ta kontroll over brenningen, har du altså en god mulighet til å styre prosessen. Og det er faktisk ganske enkelt å brenne kaffebønner. Det kan du både gjøre på en panne og med en såkalt trommelbrenner.  

 

Bryggemetode 

De beste kaffebønnene passer også til den bryggemetoden man benytter. På de fleste kaféer bruker man i dag lysbrente single-origin-bønner som espressobønner. De lysbrente kaffebønnene gir nemlig espressoen helt riktig smak, mens en mørkere brenning lett kan resultere i en for bitter eller søt espresso. På samme måte kan man med fordel unngå kaffeblandinger og i stedet gå etter poser med hele bønner fra samme sted i verden.  

Legg merke til at du med stor sannsynlighet vil måtte vende tomhendt hjem hvis du drar ut for å kjøpe espressobønner. Espressobønner er nemlig bare en fellesbetegnelse på kaffebønner som er velegnet til espresso, men den populære kaffeshot faktisk er brygget på helt vanlige bønner.  

Lager du filter- eller presskannekaffe, er det ikke fullt så viktig hvilke kaffebønner du bruker. Her kan du gjerne eksperimentere med forskjellige blandinger og brenninger i jakten på de beste kaffebønnene - etter din smak. Kjøper du malt kaffe, må du til gjengjeld sikre deg at kverningen er gjort riktig.  

Pris 

Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet, men billige kaffebønner kan også godt være gode - og de finnes i mange forskjellige varianter. Hvis budsjettet til kaffe er begrenset, kan du prøve med billige kaffebønner først. Det finnes et hav av blandinger, så tro om ikke det finnes noen som faller i din - og resten av kontorets smak. 

Hvis dere gjerne vil investere i en ekstraordinær god kopp kaffe, så kan det lønne seg å skifte ut de billige kaffebønnene med en litt dyrere utgave.

Friskhet og holdbarhet 

Den beste koppen kaffen er laget på riktig måte, av riktige råvarer og med riktig utstyr. Men hvilken kaffemaskin skal du investere i? Skal du kjøpe malt kaffe eller hele kaffebønner, og hvordan må du oppbevare og dosere kaffen for å få den riktige smaken?  

Alt dette får du svar på i vår veiledning til hvordan du lager en god kopp kaffe. Her skal vi se nærmere på 7 faktorer som har betydning for hvordan kaffen smaker.  

Emballasje 

Pakningen har stor betydning for hvordan kaffebønnene smaker. Bønnene holder som nevnt best på smaks- og aromastoffene hvis de ikke er i kontakt med luft. Se derfor etter bønner som er pakket i et lufttett pose med enveisventil - det betyr nemlig at karbondioksidet fra bønnene kan slippe ut, men at det ikke kan komme inn oksygen. Det bidrar til å sikre at bønnene ikke blir avgasset og smaksløse etter brenning.