• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Fra kakaobønner til kakaopulver

Slik dyrkes kakao

Teobroma Cacao

Det var navnet botanikeren Carolus von Linnaeus ga kakaotreet på midten av 1700-tallet. Navnet kan oversettes som "kakao, gudenes mat" – et verdig navn. Kakaobønner må likevel gjennomgå en lang prosess for å bli til de flotte sjokolade- og kakaoproduktene vi liker.

Tropisk miljø

Det perfekte miljøet for et kakaotre finnes i den tropiske varmen i skogene rundt omkring. Det meste av verdens kakao kommer fra Vest-Afrika. Dyrking av kakao utgjør den viktigste inntekten til tusenvis av afrikanske bønder. Kakaotreet blomstrer to ganger i året. Men ikke mer enn 40 % av de mange blomstene utvikler seg til kakaobelger.

Etter 6 måneder er belgene ferdigvokst og har skiftet farge fra grønn til gul-oransje. De er nå modne for hovedhøstingen, som finner sted fra mai til august. Etter høsting åpnes belgene, og fruktkjøttet fjernes sammen med kakaobønnene. Bønnene plasseres i hauger og dekkes av bananblader. Her ligger de og gjæres. Ca. 7 dager senere har sukkeret i kjøttet blitt nedbrutt; Det gir bønnene sin endelige aroma og farge.

Tørking og klassifisering

Etter gjæring ligger kakaobønnene til tørking på hevede bambusmatter i direkte sollys. Bøndene tar deretter med den dyrebare høsten til et samlingssenter hvor bønnene klassifiseres og partiet får en kvalitetskode. Her blandes kakaobønner med ulikt opphav. Når steiner, skitt og sand er fjernet, hurtigtørkes kakaobønnene under varmeelementer. Deretter knekkes de og skallet fjernes, slik at kun kjernene er igjen.

Kakaoen brennes og kvernes

Kjernene blir eventuelt alkalisert – og så brent! Etter brenning kvernes bitene til en flytende kakaolikør. Den kan brukes som ingrediens i sjokolade, eller den kan bli videre behandlet til kakaosmør og kakaopulver, som brukes til drikke. Maskiner presser kakaolikøren gjennom en veldig fin sil, som skiller partiet i kakaosmør og kakaokaker. Kakene blir deretter malt til en rekke forskjellige pulver med forhåndsdefinerte finhetsgrader.

Kakaopulveret som brukes til kakaodrikker, består av en balansert blanding av kakao, melk og sukker. Avhengig av mengden av hver ingrediens, varierer smaken fra bitter til søt eller melkeaktig.

Bestil kakao og chokolade