• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

10 tesorter alle teelskere bør kjenne til

Te er en av de eldste drikkene i verden. Faktisk kan den dateres helt tilbake til 2737 f.Kr., da den kinesiske keiseren Shen Nung skal ha drukket den første teen. Siden den gang har drikken utviklet seg på mange måter, og mange nye typer te er blitt tilgjengelig. Her i artikkelen gjennomgår vi de tesortene du absolutt bør kjenne til hvis du elsker te.

 

Vi ser nærmere på hva som gjør Rooibos til en veldig spesiell te og hvor du skal dra hvis du vil ha den beste matchaen. Du kan også lese om Pu erh te, som er en av verdens mest eksklusive teer, og lære mer om hva som kjennetegner grønn, hvit og sort te.

Sort te, hvit te eller grønn te

Du helst sikkert hørt om den typiske inndelingen av te;  sort te, grønn te og hvit te, men hva er egentlig forskjellen mellom de tre typene? La oss begynne med deres fellestrekk før vi dykker ned i hva som kjennetegner hver av dem. Sort, grønn og hvit te er alle laget av blader fra den samme planten. Planten heter Camelia Sinensis og kalles ofte tebusk i daglig tale. Forskjellen mellom de tre teene ligger i måten bladene blir behandlet etter at de er høstet.

Nummer 1

Grønn te: Ufermentert te med gode egenskaper

Grønn te består av nyplukkede teblader, som først tørkes og deretter varmebehandles for å stoppe fermenteringen som får bladene til å råtne. Av denne grunn, kalles grønn te også for “ikke-fermentert” te. I siste del av prosessen ristes bladene, så rulles de slik at de har forskjellige former, og til slutt sorteres bladene etter størrelse. Grønn te kommer opprinnelig fra Kina, Japan og Taiwan, hvor den har blitt drukket i tusenvis av år. Den er kjent for å inneholde mange antioksidanter, vitaminer og mineraler, og sies å kunne beskytte en mot noen av de sykdommene vi sliter mest med i dag, nemlig kreft og hjerte- og karsykdommer. Grønn te inneholder mindre koffein enn sort te, men mer enn hvit te.

Nummer 2

Sort te: Fulloksidert te med karakteristisk smak

Produksjonen av sort te er litt annerledes. Etter at bladene er høstet og tørket, knuses de og en gjæringsprosess starter. De knuste bladene spres ut i et rom der de får lov til å oksidere før de varmebehandles og tørkes igjen. Under oksidasjonen endrer bladene farge fra mørkebrun til svart, og det er også i denne prosessen at teen får sin karakteristiske malt-lignende, fruktige, og i noen tilfeller røykfylte, smak. Selvfølgelig smaker også sort te forskjellig avhengig av hvor i verden bladene dyrkes.

Når man snakker om de mange gode egenskapene til te, snakker man som oftes om grønn te eller hvit te, som begge er kjent for sine helsefremmende egenskaper. Men det er god grunn til å også nevne sort te, som blant annet har et høyt koffeininnhold, noe som kan være med på å styrke vår konsentrasjonsevne. Sort te kan også bidra til å styrke ens immunforsvar, og til å balansere hormonnivået hos kvinner.

Nummer 3

Hvit te: Den minst bearbeidede teen

Hvit te er den teen som er minst behandlet. Bladene plukkes bare på spesielle dager når luften har riktig temperatur og fuktighet, og hvis det regner på disse dagene, kan hele innhøstingen gå tapt. Dette kan ofte sees i prisen, som stiger og faller i henhold til hvordan innhøstingen har gått. I motsetning til sort og grønn te plukker man bladknoppene mens de ennå ikke har spiret. De får visne naturlig før de dampes lett og tørkes over svak varme. Den milde behandlingen gjør at mange antioksidanter og bioaktive stoffer bevares i det ferdige produktet. Det høye innholdet av antioksidanter hjelper blant annet til å bekjempe en mot virus og infeksjoner, samt forebygge kreft og hjerte- og karsykdommer.

Nummer 4

Oolong te: Det glemte mellombarnet

I dagligtale skiller vi ofte mellom hvit, grønn og sort te, men ekte tekjennere vil vite at man mangler en, nemlig Oolong te. Oolong te er et mellomting mellom sort og grønn te, og av samme grunn blir den ofte referert til som "semi-fermentert". Det spesielle ved Oolong te er de store, grove bladene og den vakre, varme fargen.

Oolong te har tradisjonelt en mild smak og er kjent for å ha mange av de samme gode egenskapene som svart og grønn te. En av de mest kjente typene Oolong er jasmin. Jasminte er laget av Oolong-blader, som gjæres sammen med enten jasminblomster eller jasminolje. Det blir til en te som er søt og mild på smak og som lukter godt.

Andre tesorter du bør kjenne til

Nummer 5

Ceylon te: Sri Lankas nasjonalte

På Sri Lanka er teproduksjonen en milliardindustri - og det med god grunn. Landets terreng og temperaturer er ideelle for tedyrking, og den mest berømte av Sri Lankas teer er så populær at den er oppkalt etter selve landet: den heter Ceylon, som var øyas offisielle navn frem til 1972. I dag dyrkes denne teen på store deler av Sri Lankas 65.000 kvadratkilometer og selges til forhandlere over hele verden.

Ceylon-te er tilgjengelig som grønn te, hvit te og sort te. Sort Ceylon-te har en mild smak av sitrusfrukter, mens den grønne versjonen er full av antioksidanter og har en nøtteaktig smak. Hvit te er den mest sjeldne Ceylon-teen. Den er preget av sin søte smak, som er et resultat av å bli tørket i solen.

Nummer 6

Pu erh te: Verdens dyreste te

Pu-erh te er betegnelsen på en mørk te med kinesiske røtter. Pu-erh er preget av en spesiell aldrings- og tørkemetode, som gir teen en mørk farge. Pu-erh teene blir nemlig fermentert i motsetning til de oksiderte sorte teene. Til tross for den mørke fargen, bør ikke Pu-erh te forveksles med sort te.

Pu-erh te produseres i det sørvestlige Kina, spesielt i Yunnan-provinsen, som grenser til Laos og Myanmar. Tørke- og aldringsmetoden er ikke det eneste særpreget med Pu-erh teen. Tebladene kommer nemlig fra Da Ye-busken, som er spesielt utbredt i dette bestemte området i Kina. Pu-erh soltørkes og deretter kan teen fremstilles på to forskjellige møter: Shu eller Sheng. Sistnevnte er en kinesisk metode som er mer enn 3000 år gammel - det er blant annet denne metoden som gjør Sheng-laget Pu-erh te til en av de dyreste og mest ettertraktede teene i verden.

I Kina betegner man Pu-erh te som medisinsk te. Blant annet blir den drukketbfordi den sies å kunne senke mengden kolesterol i blodet og forbedre fordøyelsessystemet.

Nummer 7

Matcha te: Populær japansk te i pulverform

Matcha te har blitt ekstremt populær, men hva er egentlig matcha? Matcha er kort sagt en japansk grønn te i pulverform. Det fine, grønne pulveret er laget av teblader, som dyrkes i skyggen og deretter plukkes, dampes, tørkes og pulveriseres.

Du trenger en tur til Japan for å hente den mest utsøkte Matchateer. Den stammer fra den gamle hovedstaden Kyoto, hvor den er en vanlig del av te-seremoniene. Etter hvert har matcha imidlertid blitt så populær at du kan bestille japansk te på mange kafeer i dette landet.

Nummer 8

Rooibos te: Sørafrikanske smaksnyanser

Rooibos er en spesiell tebusk som kun vokser i Sør-Afrika. Det er det eneste stedet som har akkurat den rette temperaturen, mengden regn og jord for at den 2 meter høye tebusken med de nålelignende bladene skal trives.

Produksjonen av Rooibos-te startet på 1930-tallet, og siden den gang har den karakteristiske kobberrøde teen fått aksept over hele verden. Rooibos er tradisjonelt en søt og nøtteaktig te, men i dag finnes den i et hav av smaker.

Nummer 9

Chai te: Søte indiske krydder

Du kjenner garantert Chai te fra kafémenyen, hvor  den som oftes serveres med melk i en Chai latte. Chai te består av sorte teblader som er blandet med forskjellige krydder som folk flest forbinder med jul og kos: kanel, kardemomme, anis og nellik. Og så er det ofte også ingefær i.

Chai te kommer opprinnelig fra India, hvor den har blitt drukket i mange, mange år. Hjemme har vi tatt også tatt denne indiske tedrikken til oss, og nyter den oftest med melk og sukker.

Nummer 10

Hibiscus te: Rød te med mye C-vitamin

Hibiscus te er en umiskjennelig blomsterte. Den har en veldig spesiell rød farge og en sur smak, som minner litt som tranebær. Den inneholder mye vitamin C, som sies å være bra for fordøyelsen og blodtrykket.

Dette var bare begynnelsen…

Det finnes uendelig mange typer te, og disse var bare noen av de mest populære - de du garantert enten har hørt om, smakt eller sett på kafeer, dagligvarebutikker eller tebutikker.