• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Få svar på dine spørsmål om te

Hvilke sunne egenskaper har te egentlig, hvordan oppbevares den best, og hvilken type te bør du velge hvis du vil unngå koffein? Her i artikkelen har vi samlet svarene på noen av de mest stilte spørsmålene om te.

Er det koffein i te?

Det er koffein i de fleste teer, men mengden varierer avhengig av typen te du drikker. Tommelfingerregelen sier at det i gjennomsnitt er ca. halvparten så mye koffein i te som det er i en kopp vanlig svart kaffe. Mer spesifikt inneholder den gjennomsnittlige desiliter te 25 mg koffein.

Hvis du vil ha koffeininnholdig te, så velg svart te. Den inneholder vanligvis mest koffein. At det er koffein i te er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Et studie har vist at hvis du drikker en drikke som inneholder koffein med frokosten din, vil du være mindre sliten, ha lettere for å lære nye ting og behandle ny informasjon i løpet av dagen. Grønn te inneholder også koffein, mens hvit te har det laveste koffeininnholdet. Hvis du vil unngå koffein, er det derfor hvit te du bør gå for.

Er te vanndrivende?

Te kan være lett vanndrivende, men hvis du kun drikker noen kopper om dagen, vil du mest sannsynlig ikke merke det. Hvis du drikker 6-10 kopper, husk å drikke et ekstra glass vann i løpet av dagen.

Er det garvesyre i te?

I motsetning til hva mange tror, ​​er det ikke garvesyre i te. Det som gir teen bitterheten, derimot, er flavonoider. Flavonoidene kommer fra tebladene, og når de blandes med spytt, gir det en litt bitter smak i munnen. Det er også flavonoider som legger seg som mørke sirkler på innsiden av tekoppen. Så det er ingen garvesyre i te. Det er en gammel myte.

Hva er den beste måten å oppbevare te på?

Hvis du vil ha den best mulige smakopplevelsen og lengst mulig holdbarhet, er det en rekke anbefalinger for oppbevaring av te du bør følge. For eksempel bør du alltid oppbevare teen i en lufttett boks eller beholder slik at den ikke mister smaken. I tillegg er det lurt å oppbevare den på et mørkt og tørt sted som ikke er for varmt. Det kan for eksempel være i et kjøkkenskap eller en skuff.

Hvis du følger disse enkle anbefalingene for oppbevaring av te, kan du se frem til å nyte den gode smaken enda lenger.

Kan man drikke for mye te? 

Det korte svaret er nei. Det er ikke noe farlig med å drikke te, og i utgangspunktet kan du drikke så mye du vil. Men vær oppmerksom på dagens helsediskusjoner. For selv om te generelt anses som sunt, kan store mengder svart te forårsake skade på for eksempel tennene. Hvis du absolutt elsker te, bør du derfor kanskje veksle litt med andre typer te. 

Som sådan kan du ikke drikke for mye te, men med sunn fornuft kommer du langt. 

 

Er te sunt og hvilken type te er den sunneste? 

Te er sunt! Og te har faktisk gode, helsefremmende egenskaper, enten du er avhengig av svart te, hvit te eller grønn te.

Svart te

Svart te inneholder antioksidanter - men i mindre grad enn i grønn og hvit te. I tillegg har svart te et høyere innhold av koffein sammenlignet med de andre tetypene. Noen av de helsefremmende egenskapene med sort te er at den bra for hjertet og sirkulasjonen, og den kan også hjelpe med å forbedre ens konsentrasjons- og læringsevne.

Grønn te

Grønn te er full av antioksidanter, og det sies at denne typen te er bra for hjerte- og karsykdommer, stressreduksjon, leddgikt, kreft og en rekke andre sykdommer og lidelser. Selv om grønt garantert er sunt, er nok det beste å ta sånn informasjon med en klype salt. For selv om te er sunt, betyr ikke det at te kan kurere sykdommer eller med sikkerhet beskytte mot ulike plager.

Hvit te

Hvit te er den minst bearbeidede teen, og derfor er de mange vitaminene og antioksidantene som naturlig finnes i tebladene bevart i det ferdige produktet. Av samme grunn blir hvit te ofte ansett som den sunneste teen. Faktisk har hvit te de samme gode egenskapene som både grønn og svart te. Hvis du foretrekker å unngå koffein, kan du med god grunn velge en hvit te da den inneholder minst koffein av de tre typene.

For å konkludere, så finnes det ikke ett enkelt svar på hvilken te som er den sunneste. Men vi kan slå fast at te ER sunt, og du kan rolig drikke all den teen du har lyst på.

Hvor dyrkes te?

Te kommer opprinnelig fra Asia, og den dag i dag dyrkes, høstes og eksporteres mange teer fra Kina (verdens største produsent), Japan og andre østasiatiske land. I tillegg til storprodusenten India, er Sri Lanka også en stor teprodusent, og deres nasjonale, Ceylon, er kjent over hele verden. Det samme gjelder Sør-Afrikas Rooibos-te. Kenya i Øst-Afrika ligger, kanskje overraskende, som nummer tre på listen av de største teprodusentene i verden.

Te dyrkes altså hovedsakelig i Asia og Afrika.

Hva koster verdens dyreste te?

For noen år siden kom det frem at i Kina ble det brygget en veldig eksklusiv te på ekskrementer fra pandaer. Denne teen kostet opptil 560 000 NOK pr. kilo, og ble på det tidspunktet ansett som den dyreste teen i verden. Siden den gang har vi ikke hørt mye om den kinesiske panda-teen.

En lang historie kort: Vi vet ikke nøyaktig hvilken te som er den dyreste i verden, men vi har et kvalifisert (og litt mer seriøst bud) på en meget ettertraktet og eksklusiv te som brygges etter gamle kinesiske metoder, nemlig Pu Erh-teen. Den finnes i to varianter: en som brygges etter Shu-metoden og som er den rimelige versjonen, og den noe dyrere versjonen som brygges etter Sheng-metoden. Sistnevnte er en av de mest etterspurte teene som investering. Pu Erh-teen blir visstnok bare bedre med alderen.

Hvilken grøn te skal man vælge?

Gjennom tidene har mange nye typer te kommet på markedet, og man kan lett bli i tvil om hvilken type en skal velge - dette gjelder spesielt grønn te, som er tilgjengelig i et hav av varianter. Man skiller ofte mellom ren grønn te og grønn te med tilsatt frukt, bær eller urter.

Til mat: Server ren grønn te med maten - og spesielt hvis du lager asiatiske retter. Den milde, naturlige smaken er en god kontrast til et måltid mange sterke smaker.

Til morgen, ettermiddag og kveld: Grønn te med tilsatt frukt, bær eller urter har vanligvis en fyldigere og ofte søtere smak enn ren grønn te. Dette gjør den egnet for koselige øyeblikk til alle tider på dagen.

Hva er holdbarheten på te?

Her tar vi en titt på problemet med teoppbevaring igjen. Teens holdbarhet avhenger av hvordan du oppbevarer den. Hvis du følger anbefalingene her, kan du forvente at teen forblir god og frisk i 1-2 år.

Selv om du ikke er den store tedrikkeren, er det store sjanser for at du sannsynligvis rekker å drikke teen før den blir for gammel.

Er det mange kalorier i te?

Du kan rolig drikke all den teen du har lyst til. Det er nemlig ingen kalorier i te. Men hvis du drikker te med melk, sukker, honning eller er blitt avhengig av chai latte, så er det selvfølgelig noen ekstra kalorier som skal telles.

Hva er den mest beroligende teen?

Den mest kjente beroligende teen er sannsynligvis kamillete, men det finnes mange gode alternativer. Det er mange gode teblandinger med beroligende ingredienser som valerian, sitronmelisse, lime blossom og kava. Noen av dem har til og med fått navn som får en til å assosiere dem med nattesøvn, for eksempel "god natt te" eller "sove godt te".

tea-cup.png Fikk du svar på spørsmålene dine?

Te er en eldgammel drikk, og over tid har mange nye varianter kommet på markedet. Det gir opphav til undring og spørsmål, både om teens opprinnelse, produksjon og de mange sunne egenskapene den ofte er forbundet med. Vi håper du fant svar på spørsmålene dine her i artikkelen med de mest stilte spørsmålene om te.