• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Hvor sunt er kaffe? Dette sier forskningen.

I gjennomsnitt drikker vi 3 kopper kaffe om dagen. Det virker oppkvikkende om morgenen og gir oss fornyet energi til arbeidet på sene ettermiddagstimer. Det er en perfekt avslutning på en god middag og danner ofte rammen om en date, et gjensyn med en god venn eller en samtale på jobben. Men hva gjør kaffe egentlig med kroppen – og er det overhodet sunt å drikke kaffe? Det får du svar på i artikkelen her, der vi har kikket nærmere på hva forskningen sier om kaffe.

3 grunner til at det er sunt å drikke kaffe

 

 

Det finnes flere gode grunne til å drikke kaffe – det sier forskningen i hvert fall. Lag en frisk kopp kaffe og les mer her når vi gjennomgår noen av de helsemessige fordelene det er ved å drikke kaffe.

 

1. Du minsker risikoen for en rekke sykdommer

 

Kaffe kan være med på å forlenge livet. Det bekrefter en rekke vitenskapelige undersøkelser fra blant annet New England Journal of Medicine. Forskning viser nemlig at kaffedrikkere har lavere risiko for å utvikle en rekke sykdommer som er forbundet med tidlig død, deriblant kreft og hjerte-/karsykdommer.

Nedenfor ser vi nærmere på de sykdommene som kaffedrikkere ifølge forskningen har lavere risiko for å utvikle:

 

  • Type 2-diabetes: Kaffe inneholder magnesium og krom, som hjelper kroppen med å forbruke insulin. Derfor mener man også at kaffe kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle type 2-diabetes med opptil 25 %.

 

  • Alzheimers og demens: Det finnes fremdeles ingen botemidler mot Alzheimers og demens. Det til tross for at vi hyppig ser de to sykdommene hos eldre. Men kaffedrikkere har lavere risiko for å utvikle Alzheimers eller demens – i hvert fall ifølge forskningen. Å drikke kaffe kan nemlig minimere risikoen for å utvikle Alzheimers og demens med opptil 30 %.

 

  • Parkinsons: Parkinsons kan ikke helbredes, men man kan minimere risikoen for å utvikle sykdommen. Blant annet ved å drikke kaffe – vitenskapelige undersøkelser viser nemlig at kaffedrikkere har opptil 30 % mindre risiko for å utvikle Parkinsons.

 

  • Hjerte-/karsykdommer: Ifølge sundhet.dk kan et moderat forbruk av filterkaffe nedsette risikoen for å få blodpropp i hjernen – og faktisk med helt opptil 10 %. Men det gjelder bare filterkaffe. Andre vitenskapelige undersøkelser slår nemlig fast at presskanne- og espressokaffe kan forårsake en økning i total- og LDL-kolesterol, noe som kan øke risikoen for å utvikle bestemte hjerte-/karsykdommer. Filterkaffe – som faktisk også er nordmenns foretrukne variant – er derfor det beste valget hvis du vil minimere risikoen for hjerte-/karsykdommer. 

 

  • Kreft: Forskere ved University of Utah har tidligere påvist at kaffedrikkere har lavere risiko for å utvikle kreft. Faktisk markant lavere. Et daglig inntak av koffein minsket nemlig risikoen for å utvikle kreft i hode- og nakkeregionen med helt opptil 39 %.

 

Det finnes altså all mulig grunn til å drikke kaffe!

På utkikk etter en ny kaffeløsning? Kontakt våre kaffeeksperter

2. Du fyller kroppen med antioksidanter og vitaminer

 

Kaffe inneholder både viktige vitaminer og antioksidanter. 1-3 kopper kaffe om dagen kan altså gjerne inngå i en sunn og næringsrik kost. Blant de vitaminer du finner i kaffe, er bl.a. B2-, B3- og B5-vitamin samt magnesium.

Kaffe er altså en viktig kilde til antioksidanter. Den svarte drikken er nemlig full av dem – og selv om innholdet av antioksidanter ikke helt kan måle seg med frukt og grønnsaker, så er det fra kaffen vi får mange av våre antioksidanter.

 

3. Du øker fettforbrenningen

 

Det er vitenskapelig dokumentert at kaffe øker fettforbrenningen. Det er blant annet påvist at koffein kan øke forbrenningen med 10-29 % og at du kan forbrenne 79-150 kalorier mer om dagen hvis du drikker 4-6 kopper kaffe.

 

 

Baksiden av medaljen

 

 

Et moderat inntak av kaffe er helt ufarlig og kan til og med gi en boost for helsen og minske risikoen for å utvikle en rekke sykdommer. Drikker du derimot store mengder kaffe, kan det få konsekvenser for helsen. Her er 5 områder som er særlig utsatt hos storforbrukere av kaffe:

 

  • Søvn: Overforbruk av kaffe kan bidra til å redusere din søvnkvalitet. Også selv om du har drukket kaffe i mange år og kroppen har utviklet toleranse for koffeinet. Det kan derfor lønne seg å skjære litt ned på antall kopper – det gjelder særlig i kveldstimene. Koffeinets halveringstid er ca. 5 timer og det kan spores i kroppen i helt opptil 15 timer etter inntak. Derfor er det heller ikke så rart at noen kan ha problemer med å sove når de har drukket kaffe – enten i store mengder eller like før sengetid. 

 

  • Irritabilitet, anspenthet og uro i kroppen: Det finnes en rekke fysiske bivirkninger ved et stort forbruk av kaffe. For eksempel kan det øke anspentheten og uroen i kroppen samt gi hjertebank og hodepine. Men det kan faktisk også påvirke humøret. Under påvirkning av koffein blir man nemlig lettere irritabel enn ellers.

 

  • Fordøyelse: Når man drikker kaffe, øker nivået av magesyre. Det er derfor noen får vondt i magen når de drikker for mye kaffe – og særlig på tom mage. Det kan nemlig irritere tarmsystemet og forårsake smerte, oppblåsthet og halsbrann.

 

For å unngå de negative bivirkningene – såvel fysiske som psykiske – bør man alltid følge de offisielle anbefalingene for inntak av kaffe. Der heter det maks. 400 mg koffein om dagen, noe som svarer til 2-3 kopper kaffe, alt avhengig av hvilken type kaffe du drikker. Et moderat forbruk av kaffe er altså nøkkelen til å unngå bivirkninger og samtidig få glede av de helsemessige fordelene som finnes ved å drikke kaffe.

 

Vil du lære mer om kaffe? Sjekk ut vår liste med 18 fakta om kaffe!

 

Kilder:

https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee#section13

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/kaffe-sundhed-og-sygdom/

https://www.berlingske.dk/videnskab/kaffe-den-vigtigste-kilde-til-antioxidanter

https://videnskab.dk/krop-sundhed/kaffe-kan-reducere-risikoen-kraeft

https://hurtigtslank.dk/10-forskellige-slags-mad-og-drikke-til-fedtforbraending/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7486839

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/49/1/44/4716276

https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvor-laenge-virker-koffein

https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/neuropsychiatric-effects-of-caffeine/7C884B2106D772F02DA114C1B75D4EBF

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21531247

https://www.berlingske.dk/aok/6-fakta-om-hvordan-kaffe-paavirker-din-krop