• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

18 ting du ikke visste om kaffe

Det finnes mange interessante fakta om kaffe. Den har blandt annet en interessant historie, og kan bidra til ditt ve og vel. Her kan du lese 18 ting om kaffe som du sikkert ikke visste i forveien.

Fakta #1

Kaffe er en frukt

Det vil nok komme som en overraskelse for de fleste når man blir fortalt at kaffe er en frukt. Kaffebønner er fruktkjernene i et kaffebær. Kaffebæret er grønt når det er umodent, og rødt når det er modent. Man plukker bæret når det er modent og rødt, fjerner fruktkjøttet for å komme til kjernen, som man deretter brenner.

Fakta #2

Koffein kan virke smertestillende

Det virker nesten for godt til å være sant, men det finnes studier som viser at koffein virker smertestillende. Man har testet det på personer som ikke drikker kaffe i det daglige. Så neste gang du har hodepine - prøv å drikk en kopp kaffe.

På utkikk etter en ny kaffeløsning? Kontakt våre kaffeksperter

Fakta #3

Brasil er verdens største kaffeprodusent

Brasil er kjent for fotball, store regnskoger og karneval. Men landet er også kaffens hjemland. Brasil står nemlig for produksjonen av cirka en tredjedel av verdens kaffe og er derfor den største produsent og eksportør av kaffe i hele verden.

Lær mer om hvor kaffen kommer fra og de ca. 70 kaffeproduserende landene som utgjør kaffebeltet.

Fakta #4

Kaffe kan påvirke humøret ditt

Hvis man har en lang dag på jobben eller det bare er en kjedelig regnværsdag, så kom i godt humør med en kopp kaffe. Koffeinen i kaffen påvirker frigivelsen av dopamin i hjernen, som både har en innvirkning på ens konsentrasjon og produktivitet, og dette har en positiv effekt på ens humør. Så drikk kaffe og bli glad!

Fakta #5

Kaffe gror på trær

Ettersom kaffe opprinnelig kommer fra et bær, er det naturligt at kaffe gror på kaffetrær. Man kan finne disse kaffetrærne i over 50 land, i et belte rundt om jorden ved ekvator. Høsting av bærene blir gjort vedfor hånd, da de ikke modnes jevnt. Dermed er det lagt mye arbeid i din daglige kopp kaffe.

Lær mer om hvordan kaffebæret blir til den kaffen du drikker. 

Fakta #6

Kaffe kan stille appetitten din

Hvis du utpå ettermiddagen opplever at du blir sulten eller bare har bruk for en hurtig snack, kan en kopp kaffe faktisk være akkurat det du trenger. Koffeinen i kaffen kan legge en demper på sultfølelsen, og dermed kan du bruke en kopp kaffe som en snack, og det med veldig få kalorier.

Fakta #7

Over 60 kaffesorter i verden

Det finnes mer enn 60 kaffesorter, så det er finnes noe for enhver smak. Den mest populære kaffesorten kalles Arabica og går under det botaniske navnet “Ekte Kaffe”. Denne kaffesorten er den mildeste og utgjør 70-75 % av verdens kaffeproduksjon, så sannsynligheten for at du allerede har smakt denne kaffesorten er stor. Den nest populære kaffesorten, Robusta, utgjør 20-30% av verdens kaffeproduksjon, og benyttes ofte i pulverkaffe på grunn av dens kraftigere smak.

Fakta #8

Kaffe kan gi bedre hukommelse

Hvis du har en tendens til å glemme ting, kan det å drikke kaffe ha en positiv påvirkning på langtidshukommelsen din. Undersøkelser foretatt på det anerkjente Johns Hopkins University viser at 2 kopper kaffe om dagen kan forbedre din hukommelse. Men det må kun være 2 kopper kaffe. Hvis man drikker mer vil man ikke oppnå den ønskede effekten.

Fakta #9

Styrk stoffskiftet med grønn kaffe

Du er nok vant til din sorte kaffe, men grønn kaffe er nå den nye trenden. Grønn kaffe som ikke er ristet kan hjelpe med å styrke stoffskiftet ditt. Grønn kaffe blir produsert fra den populære kaffesorten Arabica fordi den er rik på chlorogensyre, og chlorogensyre forbrenner fett.

Fakta #10

Koffein kan øke forbrenningen

Koffeinen i kaffe kan forbedre kroppens forbrenning. Fettforbrenningen stiger hos personers som kun drikker kaffe av og til, og som drikker en kopp kaffe som inneholder 100-200 mg koffein. Man skal være oppmerksom på at hvis man daglig opptar en større mengde koffein over lengre tid, vil den positive effekten forsvinne.

Fakta #11

Koffeinet virker i mange timer

Kaffe er oppkvikkende fordi det inneholder koffein. Det er et faktum de fleste kjenner til. Men hvor lenge virker koffeinet egentlig? Lenge! Koffeinets halveringstid er nemlig ca. 5 timer – det betyr at vi blir påvirket i lang tid etter at vi har drukket kaffe. Likevel er vår toleranse og nedbrytning av koffein individuell. Det forklarer hvorfor noen kan drikke en kopp kaffe om kvelden og få en god natts søvn etterpå, mens andre kan ligge våkne i flere timer.

Fakta #12

I Skandinavia drikker vi mest kaffe

Men hvor mye kaffe drikker vi i Skandinavia? Det korte svaret er: Svært mye. Vi er nemlig blant de landene som drikker aller mest kaffe i verden. Det viser en undersøkelse foretatt av The International Coffee Organization. Norge ligger på 2. plass, etter Finland på første, Danmark ligger på 4. plass, og Sverige ender på en 6. plass.

Fakta #13

Vi har drukket kaffe siden 1600-tallet

I midten av 1600-tallet kom de første arabiske kaffebønner til Europa, men det var først på 1730-tallet at drikken for alvor ble utbredt. Den gang ristet man bønnene på en panne og malte dem etterpå så fint man kunne med en morter. Kaffe var på det tidspunktet forbeholdt finere folk som prester og godseiere.

Fakta #14

25 millioner mennesker arbeider med kaffeproduksjon

Man tenker sjelden over det når man tar seg en kopp kaffe på jobb, bestiller på kaféen eller brygger det på maskinen hjemme – men kaffeproduksjon er en kjempestor industri! Faktisk er det ca. 25 millioner mennesker som lever av å arbeide med kaffe.

Fakta #15

Kaffe er den nest mest etterspurte råvaren

Råolje er nummer 1, men deretter kommer kaffe – det er nemlig den nest mest etterspurte råvaren i verden. Det betyr at kaffe er mer etterspurt enn blant annet naturgass, gull og sukker.  Det understreker at kaffe er en viktig drikk – ikke bare i Skandinavia, men også på verdensplan.

Fakta #16

På den internasjonale romstasjonen blir det servert friskbrygget kaffe

Tidligere ble det bare laget pulverkaffe på den internasjonale romstasjonen (ISS), men slik er det ikke lenger. I dag kan astronautene nemlig nyte en ferskbrygget espresso på stasjonen. Det er takket være en spesiell kaffemaskin som er spesialdesignet for vektløs kverning.

Fakta #17

Kaffen stammer fra Etiopia

Kaffe kan spores helt tilbake til 1400-tallet. Myten sier at en hyrde i Kaffa-provinsen i Etiopia hadde lagt merke til at geitene hans ble oppkvikket av å spise kaffebærene. Deretter eksperimenterte han selv med å omdanne kaffebær til den varme, svarte drikken vi kjenner. Senere kom kaffen til Jemen via havnebyen Mokka. og derfra ble den spredt ut til resten av verden.

Fakta #18

Det finnes 0 kalorier i svart kaffe

Er du på slankekur, kan det være lurt å droppe melk i kaffen. En vanlig svart kopp kaffe inneholder nemlig 0 kalorier! Til sammenligning er det ca. 90 kcal i en café latte på lettmelk. Det er altså mye å spare i kaloriregnskapet hvis du velger kaffe uten melk.