• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Hva er kaffe?

Bli klok på prosessen fra kaffebær til kaffeopplevelse

Kaffe er en fantastisk drikk som har vært kjent over hele verden i århundrer. Men hvordan blir et kaffebær til en kaffeopplevelse? Vi forklarer prosessen.

Kaffebønner

Det finnes mer enn 60 forskjellige kaffesorter, men de to viktigste og mest brukte er Arabica og Robusta.

Hvor kommer kaffe fra?

Kaffeplanter vokser i områder med et tropisk eller subtropisk klima. De ideelle vekstforholdene er en gjennomsnittstemperatur på mellom 17 °C og 23 °C, mye nedbør og fruktbar jord. Robusta-kaffeplanten kan gro i lavlandet, mens Arabica-kaffeplanten kun kan vokse fra 800 meter til ca. 2300 meter over havet.

De optimale vekstbetingelsene ses i et belte som er plassert i sonen rundt ekvator mellom 23º nordlig bredde og 25º sørlig bredde og utgjør ca. 70 kaffeproduserende land. Den største kaffeprodusenten er Brasil, som leverer mer enn en fjerdedel av verdens samlede produksjon.

 

Karakteristisk smak inndelt pr. land

Arabicaland:

  • Brasil (en myk melkesjokolade- og nøtteaktig smak)
  • Colombia, Mexico og mellomamerikanske land (for det meste frisk og fruktig aroma)
  • Kenya og andre østafrikanske land som Etiopia, Rwanda, Burundi (noter av blomster, moden fruktsmak)
  • India og Indonesia (disse har krydrede noter)

Robustaområder:

  • Vest-Afrika (Elfenbenskysten og Togo) og Øst-Afrika (Uganda og Tanzania), med en myk og søt karakter
  • Indonesia, India, Laos og Vietnam (en mer krydret smak),
  • Brasil (toner med mørk, bitter sjokolade)

På utkikk etter en ny kaffeløsning? Kontakt våre kaffeeksperter

Du kjenner sikkert til kaffens delikate smak og oppkvikkende virkning. Men det er mye mer spennende kunnskap rundt den lille kaffebønnen. Her får du 18 spennende fakta om kaffe.

18 fakta om kaffe

Kaffevaner rundt om i verdenVietnam

Tradisjonelt serveres vietnamesisk kaffe med et par dråper kondensert melk, noe som gjør det mer som en dessert enn en drikk.


Italia

Det er uhøflig å bestille en espresso to-go.Tyrkia

Svart tyrkisk kaffe er sterk og serveres vanligvis etter et måltid sammen med tradisjonelt tyrkisk godteri.Bosnia-Hercegovina

I Bosnia har man for vane å ta en bit av et sukkerrør og la den smelte under tungen, mens man tar en munnfull kaffe.Etiopia

Å drikke kaffe i Etiopia er et rituale som normalt varer i minst en time.Frankrike

Å bestille vanlig filterkaffe i Frankrike er en no-go.

Kaffens historie

År 300: Ifølge en gammel fortelling oppdaget en gjeter ved navn Kaldi kaffe i Etiopias fjell. Han så geitene danse og hoppe rundt etter at de hadde spist kaffebær. Munker fra et nærliggende kloster laget en drikk av bærene og oppdaget den spennende virkningen av kaffe.

År 1400–1500: Araberne var de første til å lage kaffen slik vi kjenner den. Etter hver som tiden gikk, ble kaffe en stadig viktigere del av samfunnet i Midtøsten. Fra slutten av det femtende århundret støtte europeiske oppdagelsesreisende allerede den gang på datidens kaffebarer. Disse stammet fra Mekka.

År 1660: Det nederlandske østindiske selskap (VOC) begynte å handle kaffe med den arabiske havnebyen Mokka, og brakte i denne forbindelse selv kaffebønner til øya Java, der kaffeplantens vekstbetingelser viste seg å være svært gode. Da virksomheten begynte å handle med kaffe, ble Amsterdam raskt hele verdens fokuspunkt for kaffehandel.

År 1753: Egbert Douwes og konen hans Akke Thijsses åpner sin kolonialhandel De Witte Os i byen Joure i Nederland. Her dannet de grunnlaget for det Douwe Egberts vi kjenner i dag. 

År 1950: Douwe Egberts begynner å levere kaffe internasjonalt. Denne utviklingen fortsatte da selskapet fusjonerte med den amerikanske kaffegiganten Sara Lee Corporation.

År 2015: Som en følge av en fusjon mellom DE MASTER BLENDERS 1753 og kaffeselskapet Mondelēz International oppstår det største rene kaffeselskapet i verden: Jacobs Douwe Egberts