- Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
- Landsdekkende service
- Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15
Kaffe er en fantastisk drikk som har vært kjent over hele verden i århundrer. Men hvordan blir et kaffebær til en kaffeopplevelse? Vi forklarer prosessen.
Kaffe kommer fra land som ligger rundt ekvator. De viktigste områdene er Afrika, Latin-Amerika og Asia.
Å dyrke gode kaffebær er en lang prosess. Det tar 3 til 5 år å få kaffetreet til å produsere bær. Etter 8 til 12 måneder modning kan bærene høstes. Bønnene modnes ikke på samme tid og innhøstingen skjer løpende – enten med håndkraft eller maskiner.
Ved avpulping fjernes skallet og fruktkjøttet, og etterlater de grønne bønnene. Dette kan gjøres på to måter: Den våte metoden med vann (vasket) eller den tørre metoden der bærene tørkes i solen (uvasket).
De grønne bønnene sorteres etter form og størrelse, og eventuelle ødelagte bønner fjernes. Deretter klassifiseres bønnene etter kvalitet.
Før de rå kaffebønnene brennes, settes den riktige blandingen av bønner med forskjellige egenskaper som smak og aroma, sammen. Disse kan komme fra forskjellige sorter og områder.
Kaffebønnene brennes for å få sin karakteristiske farge, aroma og smak. Både brennetemperatur og -tid har avgjørende betydning for smaken på kaffen. Jo mørkere en kaffebønne brennes, jo kraftigere og mer aromatisk blir smaken.
Når bønnene er brent, er det viktig at de avkjøles straks. Dette sikrer at bønnene innkapsler de mange aromaene.
De brente kaffebønnene males i en kaffekvern. Malingsgraden avhenger av hvordan kaffen deretter skal brygges. Grovmalt kaffe brukes til f.eks. stempelkannen og bryggesystemet, mens finmalt kaffe brukes til f.eks. espresso og friskbryggmaskiner.
Ved påvirkning av lys og oksygen aldres kaffen raskt og mister aroma. En god emballasje er nødvendig for å sikre en god kopp kaffe.
Kaffeplanter vokser i områder med et tropisk eller subtropisk klima. De ideelle vekstforholdene er en gjennomsnittstemperatur på mellom 17 °C og 23 °C, mye nedbør og fruktbar jord. Robusta-kaffeplanten kan gro i lavlandet, mens Arabica-kaffeplanten kun kan vokse fra 800 meter til ca. 2300 meter over havet.
De optimale vekstbetingelsene ses i et belte som er plassert i sonen rundt ekvator mellom 23º nordlig bredde og 25º sørlig bredde og utgjør ca. 70 kaffeproduserende land. Den største kaffeprodusenten er Brasil, som leverer mer enn en fjerdedel av verdens samlede produksjon.
Arabicaland:
Robustaområder:
På utkikk etter en ny kaffeløsning? Kontakt våre kaffeeksperter
Tradisjonelt serveres vietnamesisk kaffe med et par dråper kondensert melk, noe som gjør det mer som en dessert enn en drikk.
Det er uhøflig å bestille en espresso to-go.
Svart tyrkisk kaffe er sterk og serveres vanligvis etter et måltid sammen med tradisjonelt tyrkisk godteri.
I Bosnia har man for vane å ta en bit av et sukkerrør og la den smelte under tungen, mens man tar en munnfull kaffe.
Å drikke kaffe i Etiopia er et rituale som normalt varer i minst en time.
Å bestille vanlig filterkaffe i Frankrike er en no-go.
År 300: Ifølge en gammel fortelling oppdaget en gjeter ved navn Kaldi kaffe i Etiopias fjell. Han så geitene danse og hoppe rundt etter at de hadde spist kaffebær. Munker fra et nærliggende kloster laget en drikk av bærene og oppdaget den spennende virkningen av kaffe.
År 1400–1500: Araberne var de første til å lage kaffen slik vi kjenner den. Etter hver som tiden gikk, ble kaffe en stadig viktigere del av samfunnet i Midtøsten. Fra slutten av det femtende århundret støtte europeiske oppdagelsesreisende allerede den gang på datidens kaffebarer. Disse stammet fra Mekka.
År 1660: Det nederlandske østindiske selskap (VOC) begynte å handle kaffe med den arabiske havnebyen Mokka, og brakte i denne forbindelse selv kaffebønner til øya Java, der kaffeplantens vekstbetingelser viste seg å være svært gode. Da virksomheten begynte å handle med kaffe, ble Amsterdam raskt hele verdens fokuspunkt for kaffehandel.
År 1753: Egbert Douwes og konen hans Akke Thijsses åpner sin kolonialhandel De Witte Os i byen Joure i Nederland. Her dannet de grunnlaget for det Douwe Egberts vi kjenner i dag.
År 1950: Douwe Egberts begynner å levere kaffe internasjonalt. Denne utviklingen fortsatte da selskapet fusjonerte med den amerikanske kaffegiganten Sara Lee Corporation.
År 2015: Som en følge av en fusjon mellom DE MASTER BLENDERS 1753 og kaffeselskapet Mondelēz International oppstår det største rene kaffeselskapet i verden: Jacobs Douwe Egberts