Kjenner du til de forskjellige kaffetypene?

 

Det finnes uendelig mange kaffetyper – og det kan være vanskelig å holde styr på alle variantene. Her har du en veiledning som kan hjelpe deg litt på veien. Vi gir deg et oversikt over alle de kjente kaffedrikkene, så du ikke er i tvil om hva kundene snakker om når de spør etter en cortado, ristretto eller gjerne vil vite hva som egentlig er forskjellen på caffe latte og cappuccino.

 

Få en oversikt over de forskjellige kaffedrikkene

Kaffe er en vitenskap. Kaffesmaken avhenger nemlig både av bønnenes opprinnelse, ristingen, måten vi maler dem på, vannkvaliteten, hvordan vi brygger kaffen og hvilken maskin vi bruker. I tillegg har mengden tilsatt melk og vann stor betydning for drikkens intensitet og tekstur.

Nedenfor går vi gjennom 12 klassikere på kaffekortet og rangerer styrken på en skala fra 1–7 kaffebønner, hvor 7 er den mest intense. Det gir deg – og dine ansatte– et godt grunnlag for å gi restaurantens, kafeens eller kaffebarens gjester en kaffeopplevelse i særklasse, og gi gode råd til kunder som ennå ikke har funnet favorittdrikken blant de mange kaffevariantene på menykortet.  

Sort kaffe – 5 intense kaffevarianter

Espresso, americano, ristretto, lungo og filterkaffe. Dette er de fem kaffetypene vi tradisjonelt sett samler under betegnelsen “svart kaffe”. De svarte kaffevariantene kjennetegnes ved at de ikke er tilsatt melk, men drikkes som de er eller med litt ekstra tilsatt vann.

Espresso

Grunnlaget for vår kaffekultur

Espresso er på mange måter grunnlaget for vår moderne kaffekultur. Den sterkeste kaffeshoten på 25–30 ml er nemlig basen for mange av kaffedrikkene vi kjenner til, deriblant cappuccino, cortado og caffe latte.  I tillegg er espresso et populært valg på kafeer og kaffebarer verden over, hvor den drikkes som en ren shot.

En espressoshot brygges vanligvis på 20–25 sekunder under trykk på 9 bar med minst 7 gram kaffebønner. 

Ristretto

Den mest intense kaffetypen

Ristretto er italiensk og betyr "begrenset". Det er en referanse til mengden av vann som brukes med bønnene – den er nemlig halvert i forhold til vanlig espresso fordi kaffebønnene knuses ekstra godt eller vannforsyningen forkortes. Dette gjør ristretto til en sterk og utrolig konsentrert kaffe, som også burde ha mindre syrlighet enn en espresso pga. den kortere bryggetiden.

Americano

Det sikre valget hvis du elsker sort kaffe.

En americano er basert på en espressoshot, men i motsetning til ristretto så er drikken tynnet ut med varmt vann for å gjøre kaffen mildere, samtidig som den ferdigbryggede koppen med kaffe som regel er større enn en espresso. Den består av 1/5 espresso og 4/5 tilsatt vann. Americano er en klassiker på kaffekortet og er den foretrukne kaffevarianten for mange.

Lungo

Hva er forskjellen på americano og lungo?

En lungo kan lett forveksles med en americano, men de to kaffevariantene er ikke helt like. I motsetning til en americano, som er en espressoshot tynnet ut med vann, så tilsettes det ikke ekstra vann i en lungo. Til gjengjeld er ikke bønnene i en lungo knust like godt som i for eksempel en espresso eller ristretto. Det betyr at det går mer vann gjennom dem under bryggeprosessen, noe som gir en stor og smakfull kopp med kaffe som kan minne om filterkaffe.

Filterkaffe

En klassiker i Norden og Italia

I motsetning til espresso, ristretto og de andre svarte kaffevariantene, så kjennetegnes filterkaffe med at den tar lengre tid å brygge og at den ikke brygges med trykk. Filterkaffe kan enten lages med en filterkaffemaskin eller ved å male bønner med en kaffekvern, helle dem i et filter og la kokende vann renne gjennom filteret – begge bryggemetodene gir en smakfull svart kaffe med en intensitet de fleste liker.

Kaffedrikker med melk – 7 klassikere på kafeen

Kaffe og melk er uløselig knyttet sammen. Bare se på kjente kaffevarianter som caffe latte, café con leche og café au lait, som alle har navn som understreker melkens viktighet. Nedenfor introduserer vi sju klassikere som enhver kyndig barista kan lage i søvne – de bestilles nemlig ofte på kaffebarer, kafeer og restauranter.

Kaffe latte

Et populært valg verden over

Kaffe latte er kanskje den mest populære kaffen i veden – alle kjenner til den og de aller fleste liker den. Den milde italienske kaffevarianten består av 1/6 espresso og 5/6 steamet melk, serveres som regel i et stort glass. Og hvis du er heldig har baristaen kanskje dekorert den med latte-kunst – bilder og mønstre som lages når den steamede melken blandes med kaffen.

Cappuccino

En rund og mild kaffedrikk

Caffe latte vs cappuccino. Dette er dilemmaet som mange møter når de skal velge kaffe – de to kaffevariantene er nemlig veldig like. Det som skiller cappuccino fra caffe latten er melkens konsistens. Melkeskummet i cappuccinoen gir den nemlig en annen – og tykkere – tekstur. I tillegg er det forskjell på hvordan de serveres. Mens cappuccino som regel serveres i en stor kopp og toppes med mørkt kakaopulver, så blir caffe latte som regel servert i et høyt glass.

Cappuccino består av 1/3 espresso, 1/3 varm melk og 1/3 melkeskum.

Café au lait

 Det franske motstykket til caffe latte

Café au lait er fransk og oversettes til "kaffe med melk". Den er blant de mildeste kaffene og smaksmessig kan den sammenlignes med caffe latte. Forskjellen er at espresso ikke er grunnlaget for en café au lait. Det er nemlig vanlig filterkaffe som brukes som base i denne kaffevarianten.

Café au lait består tradisjonelt sett av 1/4 filterkaffe og 3/4 steamet melk.

Macchiato

Når litt melk er nok

En Macchiato betyr "merket" eller “flekkete” på italiensk. Det er et uttrykk for det faktum at espresso er nøyaktig dekket av et lag med melkeskum.

Det er derfor bare en anelse melk i kaffen, og selv om den hører til kategorien “kaffedrikker med melk” så er kaffesmaken gjennomtrengende. Dette gjør macchiato til den meste intense kaffedrikken som er tilsatt melk.

Cortado

En liten spansk kaffe med melk

Cortado er spansk og betyr “å forkorte”.  Mengden melk i en cortado er liten sammenlignet med mange av de andre kaffevariantene med melk. Her er melket lett steamet og blandingsforholdet er 1:1. Kaffen serveres i en liten espressokopp og intensiteten kan sammenlignes med en macchiato eller flat white.

Flat white

Den australske utgaven av cortado

En flat white er en australsk versjon av kaffe med melk som har vært tilgjengelig på kafeer siden 80-tallet. Den minner mye om cortado – og uansett om man er barista eller kaffeelsker, så kan det være vanskelig å smake forskjellen.  En flat white er ganske enkelt en espressoshot med fint melkeskum på toppen – men melkeskummet er både varmere og tykkere enn på en cortado – det gir den australske versjonen en annen tekstur og konsistens.

Kaffe mocca

Kaffe, melk og sjokolade

Kaffe mocca eller mocha latte er en mild kaffedrikk som består av kaffe, steamet melk og sjokolade. Et opplagt valg for kafégjester som liker noe søtt og som ikke bryr seg om den intense smaken av kaffe.

Caffe mocha består av 1/5 filterkaffe, 4/5 steamet melk og 4 teskjeer smeltet sjokolade.