• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Kaffens historie i korte træk -

Hvornår kom kaffe til Norge?

Fra øst-afrikanske bondesamfunn til den verdensomspennende milliardindustrien og verdens nest største vare - kaffe har en lang og interessant historie. Her i artikkelen kan du lese historien om opprinnelsen til kaffen. En historie som starter på 800-tallet og ender i dagens norske hjem.

900-tallet:

Før kaffe ble en drikk 

Kaffe stammer fra Etiopia, og de første historiene om kaffeplanten er helt tilbake til 800-tallet. Her skal hyrden Kaldi ha hatt det travelt med å holde styr på geitene sine, som hadde blitt helt euforiske etter å ha spist bærene fra en kaffeplante. Senere begynte etiopiere å tygge på kaffebærene for å oppnå samme effekt - det ville imidlertid ta flere hundre år før det ble oppdaget at kaffeplantens bær kunne bli til en varm og velsmakende drikk.

1500-tallet:

Tørket, ristet og overhellet med kokende vann

I jakten på en bedre smaksopplevelse kom man på midten av 1500-tallet på å tørke og brenne kaffebønnene, for så å helle kokende vann over dem. Resultatet ble en drikk som minner om den vi kjenner i dag som kaffe. Det var også på 1500-tallet at kaffe først ble brygget av andre enn etiopierne selv. I Jemen, Egypt og andre steder på den arabiske halvøya begynte folk å kopiere den etiopiske drikken.

1700-tallet:

Fra lokal drikk til global eksportvare

I mange år forble kaffe en lokal drikkevare som bare ble brygget og nytt i Øst-Afrika og på den arabiske halvøya. Det var mye hemmelighetskremmeri rundt drikken, og kanskje det var nettopp derfor det tok flere hundre år før kaffeplanten for første gang ble dyrket og bearbeidet andre steder i verden. Dette skjedde i 1615, da nederlenderne var de første til å smugle kaffebønner ut av Jemen - de tok dem med til forskjellige plantasjer i Sri Lanka og i Indonesia, som på det tidspunktet var nederlandske kolonier.

Etter at nederlenderne brøt kaffemonopolet, spredte produksjonen seg til Brasil, India og Mellom-Amerika - områder som i dag er de største aktørene på det globale kaffemarkedet. Felles for alle de nye kaffeprodusentene var at de var nær ekvator, hvor klimaet var egnet for å dyrke kaffeplanter - det geografiske området som i dag kalles for “kaffebeltet.”

Hvornår kom kaffe til Norge?

Det gikk mange år fra nederlenderne smuglet kaffen ut av Jemen til den første koppen kaffe kunne nytes i Norge. Kaffe kom faktisk først til Norge på slutten av 1600-tallet, nærmere bestemt i 1694, og på dette tidspunktet var drikken langt fra populært eierskap. I perioden fra 1694 til 1850 ble drikken gradvis mer utbredt og spesielt fra 1800-1914 eksploderte importen av kaffe. I 1825 ble det importert 1/2 kg kaffe pr. person, i 1850 var det 2 kg pr. person og i 1914 var de opptil 6 kg pr. person. På den tiden i Norge ble kaffe solgt som rå, grønne bønner, som ble stekt og malt hjemme hos forbrukeren, for å bevare så mye av smaken som mulig. Senere begynte man å importere hele, brune kaffebønner - slik vi kjenner dem i dag.

Men tilbake til kaffens historie. På tidslinjen mangler vi en viktig begivenhet som har vært avgjørende for at vi i dag kan nyte all den kaffen vi kan drikke: Industrialisering på 1800- og 1900-tallet

1800-tallet:

Fra overklassedrikk til folkeeie

Det gikk noen år fra kaffe begynte å bli importert til den ble populær i Norge. I lang tid var kaffe forbeholdt overklassen, men etter hvert som årene gikk, ble drikken også utbredt i andre deler av samfunnet. I midten av 1850-årene hadde til og med bøndene råd til å kjøpe kaffe, og det var da kaffe virkelig ble allemannseie i Norge.

1900-tallet:

Industrialiseringen av kaffeproduksjonen

Industrialiseringen satte virkelig kaffe på verdenskartet, og fra 1830-tallet frem til i dag har produksjonen eksplodert. Den gang var den globale produksjonen 2,5 millioner sekker i året, mens det i dag produseres nesten 170 millioner sekker kaffe, som eksporteres fra landene i kaffebeltet og til kaffeelskere over hele verden. Det var også i denne perioden at kaffe virkelig ble en drikk for hele befolkningen.

Det 20. århundrede:

Blomstrende kaféliv og nye kaffevarianter

Siden kaffen begynte å bli allemannseie, har mye skjedd. Nye bryggemetoder har poppet opp, og vi har fått bedre utstyr. Det startet i 1901, da italienske Luidi Bezzera produserte den første espressomaskinen. En annen faktor var det blomstrende kafélivet, noe som betydde at man i de større byene kunne smake på nye kaffesorter på hvert gatehjørne. På 1990-tallet kunne nordmenn smake på kafé latte for første gang, og det gikk ikke lang tid før hver selvrespekterende kaffeelsker eide en espressomaskin og en melkeskummer. Siden den gang har kaffetrenden eksplodert, med nye typer kaffe og flere og flere kaffekjennere - og utviklingen ser kun ut til å fortsette.

Det 21. århundrede:

Hvor er vi i dag?

Vårt høye kaffeforbruk er et tydelig bevis på at kaffe er en høyt elsket drikkevare og at Norge er et ekte kaffeland. I dag importerer Norge over 40 000 tonn kaffe i året, og den drikkes av 3,5 millioner nordmenn, som i gjennomsnitt hver drikker 3-5 kopper om dagen. Vi nyter kaffe hvor som helst, når som helst og på alle mulige måter - om morgenen, om ettermiddagen, før leggetid - hjemme, på jobb, på farten, på kafé eller når vi besøker gode venner - som espresso shot, filterkaffe, cappuccino eller latte.