• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Kaffevaner på forskjellige steder i verden - 10 typer kaffe du må prøve!

De fleste sverger som oftest til kaffeklassikerne som café latte, cappuccino, espresso, eller americano. Men hvis du reiser rundt i verden, vil du finne nye og annerledes kaffedrikker som definitivt er verdt å prøve.

 

Vi har samlet 10 kaffeopplevelser som du ikke må gå glipp av når du er ute og reiser.

Opprinnelse: Mexico

1. Café de Olla

Café de Olla betyr i all sin enkelhet: Kaffe fra en leirgryte. Drikken består av kaffe, sukker og en smakfull krydderblanding som blant annet inneholder hele kanelstenger. Den ble oppfunnet under den meksikanske revolusjonen, hvor den ble tilberedt i store potter laget av leire og servert til utmattede soldater som trengte noe oppkvikkende. I dag kan en fortsatt nyte en Café de Olla på lokale kafeer, restauranter og i meksikanske hjem.

Opprinnelse: Etiopia

2. Buna

Kaffe kommer opprinnelig fra Etiopia, og her serveres den med smør eller salt i stedet for melk. Hvis du har tenkt deg å reise til disse kanter, er det ikke bare kaffen som er en opplevelse, men også selve ritualet rundt brygging og servering av Buna.

Her er tilberedningen av kaffe en lang seremoni som ofte holdes til ære for inviterte gjester. Det starter med at de friske, grønne kaffebønnene stekes i en panne, hvorpå de males for hånd. Den malte kaffen plasseres deretter i en svart leirkanne der den kokes. Deretter avkjøles den og helles tilbake i leirkannen, hvor den varmes opp. Til slutt nytes kaffen i små kopper - enten med smør, salt eller urter. Hele ritualet varer angivelig over en time.

 Opprinnelse: Tyrkia

3. Türk Kahvesi

Smaken av tyrkisk kaffe er noe helt eget. Dette skyldes ikke minst den spesielle måten tyrkerne tilbereder kaffen på.  Først kokes kaffevannet. Det foregår over åpen ild i en cezve, som er en liten kanne av støpejern eller kobber. Deretter tilsettes de finmalte kaffebønnene, som kokes til kaffen skummer. I motsetning til i Norge, så tilsetter man sukker under bryggingen - noe som er med til å gi kaffen en annerledes smak. Svart tyrkisk kaffe er sterk og serveres vanligvis etter et måltid sammen med tradisjonelle tyrkiske søtsaker.

Opprinnelse: Vietnam

4. Cà phê đá

Denne kaffen er søt, men også veldig sterk. Kaffen lages ved å helle kondensert melk i bunnen av en kaffekopp, og deretter helle varmt vann gjennom et kaffefilter med grovmalte, mørkbrente kaffebønner i. Du kan drikke kaffen både kald og varm, men den kalde versjonen er den mest utbredte - nok fordi det er forfriskende med en kald Cà phê đá i Vietnams varme.

Opprinnelse: Finland

5. Kaffeost

De fleste har nok prøvd å få servert kaffe og ost sammen - enten ved frokostbordet eller på slutten av en god middag. Men finnene tar kombinasjonen til neste nivå. Hvis du drikker den tradisjonelle finske kaffen, Kaffeost, må osten enten dyppes i kaffen eller kuttes i små biter og serveres i koppen. Og det er heller ikke en hvilken som helst ost. Det er en lokal finsk ost, Leipäjuusto, laget av en blanding av melk fra kyr, geiter og reinsdyr. Hvis kombinasjonen av kaffe og ost ikke appellerer til deg, kan du heller prøve kaffebröd, som minner litt mer om den norske tradisjonen med kaffe og kake.

Opprinnelse: Algerie

6. Mazagran

Mazagran blir ofte referert til som "den opprinnelige iskaffen". Det er en kald, søt kaffedrink som har sitt utspring i Algerie, hvor den har blitt brygget og drukket siden 1800-tallet. En tradisjonell Mazagran består av iskrem, svart kaffe, litt sitronsaft, en sitronskive og noen teskjeer sukker. I dag er den tilgjengelig i mange forskjellige varianter og har blitt en populær drikk, spesielt i Portugal, der mynte er tilsatt, og i Østerrike, hvor rom tilsettes.

Opprinnelse: Hong Kong

7. YuanYang

YuanYang er en drikk som kombinerer kaffe og te. Drikken kommer fra Hong Kong og består tradisjonelt av 3 deler kaffe og 7 deler svart te, blandet med søtet kondensert melk. Denne typen kaffe ble opprinnelig servert av gateselgere - og det blir den fortsatt i dag.

Opprinnelse: Hellas

8. Frappé

Frappé er en forfriskende iskaffe, som består av kaffe, melk, sukker og vann. Den ble oppfunnet av Dimitris Vakondios i 1957 i Thessaloniki, Hellas. Dimitris hadde kaffepause, men kunne ikke skaffe varmt vann til kaffen. I stedet fylte han en cocktailshaker med pulverkaffe, kaldt vann og isbiter og ristet den som man ville gjort med en cocktail - og sånn ble Frappén til.

Frappé finnes i dag i utallige varianter på kaféer over hele verden, men hvis du vil smake originalen så må turen gå til Hellas.

Opprinnelse: Indonesia

9. Kopi Luwak

Du har kanskje allerede hørt om denne kaffen - det er den dyreste kaffen i verden, og den lages på en veldig spesiell måte, noe som har gitt opphav til mye pressedekning gjennom årene. Kopi Luwak brygges på noen helt spesielle bønner. Bønnene har vært en tur gjennom fordøyelsessystemet til den indonesiske desmercaten. Katten spiser de ferske kaffebærene, som så blir plukket opp når de kommer ut med avføringen. Denne tidkrevende prosessen skal angivelig gjøre kaffen mykere, mer smakfull og mindre bitter enn den kaffen vi kjenner i dag.

Opprinnelse: Cub

10. Café Cubano

Café Cubano er en tradisjonell kubansk espresso som har en søt, men samtidig intens smak. Årsaken må finnes i tilberedingen. Kubanerne blander nemlig kaffen med en betydelig mengde rørsukker før den brygges. De stolte kubanske kaffetradisjonene har blant annet inspirert Nespressos Cubanía-kapsel.

En verden av kaffeopplevelser

Det finnes uendelig mange måter å brygge og nyte kaffe på - og de lokale kaffeopplevelsene kan være noe helt spesielt. Husk det neste gang du pakker kofferten og drar ut på eventyr. Det er definitivt en god, morsom eller interessant kaffeopplevelse som venter deg på ditt neste reisemål.