• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Hvorfor males ikke all kaffe på samme måte?

Etter at kaffen er brent, blir den malt i store kaffekverner. Men hvorfor males kaffe i forskjellige grovheter, fra automatmalt eller ekstra finmat til kokmalt?

Ulike tilberedningsformer krever ulike malingsgrader av kaffen, for å sikre best og mest mulig lik smak uavhengig av hvordan du tilbereder din kaffe. Nøkkelen er hvor lang tid vann og kaffe er i kontakt med hverandre, såkalt kontakttid. Jo finere kaffen er malt, desto kortere tid bruker vannet på å trenge inn i kaffekornene og trekke ut de ønskede smaksstoffene.

Standarder for malingsgrad

I Norge er det definert en standard for malingsgrader til de mest brukte bryggemetodene for kaffe. Norsk kaffeinformasjon har laget en veldig fin oversikt over disse standardene. Her har vi listet de ulike standardene ut frå hvor lang tid kaffe og vann er i kontakt med hverandre.

Automatmalt

Automatmalt kaffe er den fineste malingsgraden, og beregnet til kaffeautomater som brygger enkeltkopper. Her er kontakttiden mellom vann og kaffe kort; inntil 1 minutt. Blant maskinene som bruker automatmalt kaffe er Franke Spectra X-XL og Omni FB+B2C. All vår automatmalte kaffe finner du her

Ekstra finmalt

Kontakttid 1-4 minutter. Brukes på helautomatiske maskiner og enkoppsautomater.

Finmalt/filtermalt

Finmalt, eller filtermalt kaffe, er godt kjent for de fleste, da dette er den kaffen som brukes i kaffetraktere. Kontakttiden er 4-6 minutter. Brukes på våre Coffee Queen traktere med størrelse 1,8-2,2 l og vanlige husholdningstraktere.

Grovmalt/kokmalt

Grovmalt (kokmalt) kaffe brukes på store kaffebryggere som trakter fem liter eller mer. Dette er den kaffen som har lengst kontakttid med vann, gjerne 6-8 minutter. Brukes også til koking på kjele. Her finner du våre urnetraktere som bruker grovmalt kaffe.