• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Smaken av kaffen

Sanseopplevelse og smaksnyanser

Smaker du egentlig på kaffen?

De fleste av oss beskriver smaken av kaffe som "bitter", men kaffe er langt fra bare "bitter". Smaken av kaffe er mye mer kompleks, og kaffe er en av de mest raffinerte drikkene. Kaffe inneholder mange aromaer, teksturer og smaksnyanser som kan være vanskelige å beskrive. 


Hver smak og aroma i kaffen bestemmes av kaffebønnens gener, hvor kaffetreet har vokst, vekstforholdene og været. I tillegg spiller produksjonen og håndteringen av kaffen en stor rolle i smaken: pulping, tørking, lagring, transport, brenning, maling, bryggemetode og mer.

Slik opplever du kaffe gjennom smak og duft

 Når vi drikker kaffe, får vi en blanding av ulike smaker som sammen skaper sensoriske opplevelser i munnen. Det finnes fem grunnsmaker som registreres gjennom smaksløkene på tungen og i svelget: salt, surt, søtt, bittert og umami. 


Hver smaksløk fanger opp én smak. Foran på tungen sitter smaksløkene som oppfatter søtt og salt, mens bitre og sure smaker fanges opp lenger bak. Vår smakssans er tett forbundet med luktesansen, noe som gir smaksopplevelsen flere dimensjoner, ettersom vi kan oppfatte flere lukter enn smaksstoffer. Derfor er det lurt å slurpe kaffen, da smaksopplevelsen blir større.

Bryggemetoder har også innflytelse på smaken

Når det gjelder å nyte en perfekt kopp kaffe, er bryggemetoden like viktig som selve kaffebønnene. Ulike bryggemetoder fremhever unike smaksnoter i kaffen. Filterkaffe fremhever delikate og komplekse smaksnoter i lysbrente bønner som blomster og sitrus, mens mørkbrente bønner gir en rund og rik smak. Espresso bringer fram intensiteten i mørkbrente bønner med noter av sjokolade og karamell, mens lysbrente bønner kan gi en livlig og fruktig smak. 

Presskanne bevarer flere oljer og mikropartikler, noe som resulterer i en rikere og mer kompleks smak. Aeropressens fleksibilitet i bryggetid og trykk gjør den ideell for å fremheve både subtile fruktnoter i lysbrente bønner og dypere smaksnoter i mørkbrente bønner. For å forstå de ulike brenningsgradene og deres innvirkning på din kaffe, kan du lese mer her.

Forstå kaffens smaksunivers: Bruk smakshjulet til å beskrive smaksnyanser

Tilbake i 1995 ga SCAA (Specialty Coffee Association of America) ut det såkalte "Flavor Wheel", som brukes av kaffebrennerier, kaffelaboratorier og kaffeproduksjoner verden over. 

Smakshjulet er tenkt som et kompass som kan hjelpe tankene og sansene i riktig retning. Det hjelper også med å skape et universelt språk om kaffesmak, slik at alle har et felles utgangspunkt for å uttrykke hva kaffen egentlig smaker. 

Liker du å bruke tid på å brygge den perfekte koppen kaffe? Prøv å brygge kaffen din med slow brew – da kan du virkelig smake kvaliteten på kaffen din. Se hvordan du gjør det her.

Hjulet fungerer ved at man jobber seg fra innsiden og ut. Smak på kaffen og start med de innerste feltene i hjulet for å finne ut om smaken er fruktig, krydret, søt, sjokoladeaktig eller noe annet. Beveg deg deretter utover for å bli mer spesifikk. Selv om det kan være vanskelig å finne den eksakte smaken, hjelper hjulet med å avgrense smaksopplevelsen. Øvelse gjør mester, og konsentrasjon – gjerne med lukkede øyne – skjerper smakssansen.