Smaken av kaffe

Sanseopplevelse og smaksnyanser

Smaker du egentlig på kaffen?

De fleste av oss beskriver smaken av kaffe som ”bitter”, men all kaffe er langt fra bare ”bitter”. I virkeligheten er smaken av kaffe mye mer avansert, og kaffe er en av de mest komplekse tingene vi mennesker drikker. Kaffe inneholder raffinerte aromaer, tekstur og smak, som faktisk kan være vanskelig å beskrive.

Enhver smak og aroma i kaffen bestemmes av kaffebønnens gener, inkludert hvor i verden kaffetreet har vokst, treets vekstbetingelser samt hvilket vær kaffetreet har vært utsatt for. I tillegg er det en rekke viktige elementer i produksjonen og den etterfølgende håndteringen av kaffen som har svært stor betydning for smaken: pulping, tørking, oppbevaring, transport, brenning, maling, bryggemetode og så videre. Lær mer om prosessen fra kaffebønne til kaffen i koppen din her. 

Sanseopplevelsen fra kaffen

Når vi drikker kaffe, får vi en blanding av forskjellige smaker som sammen skaper en rekke sanseopplevelser i munnen. Det er 5 grunnleggende smaker som registreres gjennom smaksløkene på tungen og i svelget: salt, sur, søt, bitter og umami.

Hver smaksløk kan kun fange opp én smak. Fremst på tungen sitter smaksløkene som fanger opp søtt og salt, mens bitre og sure smaker primært fanges opp bakerst på tungen. Smakssansen vår er nært knyttet til luktesansen, og dette er med på å gi smaksopplevelsen flere dimensjoner, siden vi mennesker kan oppfatte langt flere lukter enn smaksstoffer. Derfor er det slett ikke noen dårlig idé å slurpe kaffen når den drikkes, siden smaksopplevelsen dermed blir større.

Nyter du å ta deg god tid til å brygge den perfekte koppen med kaffe? Prøv å brygge kaffe med slow brew – så kan kvaliteten på kaffen virkelig smakes. Se hvordan du gjør det her

Hva smaker kaffen?

I 1995 utgav SCAA (Speciality Coffee Association of America) det såkalte ”Flavor Wheel” som brukes av kaffebrennerier, kaffelaboratorier og kaffeproduksjoner verden over. 

Flavour Wheel er ment som et kompass som kan hjelpe tanker og sanser i riktig retning. Det bidrar også med å skape et universelt språk om kaffesmak, slik at alle har et felles utgangspunkt for å uttrykke hva kaffen egentlig smaker.

Hjulet fungerer ved at du jobber deg innenfra og ut. Prøv for eksempel å smake på en kopp kaffe og forhold deg i første omgang til hjulets innerste felter. Her kan du identifisere smaken, om den virker fruktig, krydret, søt, sjokoladeaktig eller noe annet. Alt etter hvordan du opplever kaffen, kan du bevege deg et skritt lengre ut på hjulet. På denne måten blir du mer og mer spesifikk på smaken av nettopp denne kaffen. Det vil for de fleste være vanskelig å finne den helt eksakte smaken, men hjulet hjelper med å avgrense begrepene og skille smakene fra hverandre. Øvelse gjør mester, og jo mer du smaker, jo bedre blir du. Det handler om å være konsentrert, og hvis du lukker øynene og dermed fjerner synssansen, er det med på å gjøre smakssansen skarpere.

Hjulet fungerer ved at du jobber deg innenfra og ut. Prøv for eksempel å smake på en kopp kaffe og forhold deg i første omgang til hjulets innerste felter. Her kan du identifisere smaken, om den virker fruktig, krydret, søt, sjokoladeaktig eller noe annet. Alt etter hvordan du opplever kaffen, kan du bevege deg et skritt lengre ut på hjulet. På denne måten blir du mer og mer spesifikk på smaken av nettopp denne kaffen. Det vil for de fleste være vanskelig å finne den helt eksakte smaken, men hjulet hjelper med å avgrense begrepene og skille smakene fra hverandre. Øvelse gjør mester, og jo mer du smaker, jo bedre blir du. Det handler om å være konsentrert, og hvis du lukker øynene og dermed fjerner synssansen, er det med på å gjøre smakssansen skarpere.