• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

De forskellige kaffesorter: Arabica vs Robusta

Visste du at det finnes mer enn 60 forskjellige typer kaffebønner? De to mest brukte er Arabica-bønner og Robusta-bønner. Begge kaffesortene har unike egenskaper. Her forklares bønnenes egenskaper og hvordan de skiller seg fra hverandre.

Smaken av Arabica vs. Robusta

Smaken av Arabica-kaffebønner er søt og myk med en duft av sukker og frukt. Robusta-kaffebønner har en fast, rund smak, og denne kaffesorten er også svært bitter. Smaken i begge typer kaffebønner avhenger i hovedsak av opprinnelseslandet. Lær mer om smaksnoter i kaffen her

Opprinnelsen av Arabica og Robusta

Begge kaffeplantene trenger et tropisk klima med høye temperaturer. Arabica-kaffeplanten vokser spesielt i høyereliggende regioner rundt ekvator (inkludert Sentral- og Sør-Amerika). Robusta-kaffeplanten vokser i lavereliggende regioner rundt ekvator (inkludert Sørøst-Asia). Arabica-kaffebønner er de mest brukte bønnene verden over, og ca. 70 prosent av verdens kaffeproduksjon består av denne kaffebønnen. Bli klokere på kaffeproduksjon her

"Fordi Arabica-bønner vokser i høyere luftlag, gror de langsommere og inneholder mindre koffein"

Koffeininnholdet i begge kaffesortene

Robusta-kaffe har et veldig høyt koffeininnhold. Dette skyldes at bønnene beskytter seg mot dyr og plantesykdommer ved hjelp av koffein. Fordi Arabica-bønner vokser høyere oppe, inneholder de mindre koffein.

Kaffebønner og kaffe

De fleste baristaer bruker enten kun Arabica-kaffebønner eller en blanding av Arabica og Robusta. Du kan for eksempel lage en mild cappuccino eller krydret espresso. Les mer om hvordan du lager de deilige kaffevariantene.

Arabica og Robusta kan også blandes

Arabica-bønner brukes ofte i blandinger med 100 % Arabica-kaffe. Her vil man typisk blande Arabica-bønner fra forskjellige kaffeplantasjer fra et bestemt område. Robusta-kaffe brukes derimot sjelden i ren form, siden smaken vil være alt for bitter. Mange blandinger er laget som en kombinasjon av Arabica og Robusta, siden det gir gode muligheter for en ensartet smak. I slike blandinger får man et kompromiss fra begge bønnesortene. Arabica-bønnen tilfører de raffinerte og fine smakene, og Robusta-bønnen tilfører styrke, bitterhet samt en god crema. Forholdet mellom de to bønnetypene varierer fra blanding til blanding, og derfor kan det være en stor forskjell på smaken i ulike kaffeblandinger. 

Se vårt store utvalg av kaffe her.