• Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
  • Landsdekkende service
  • Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15

Oppskrift

Chemex

God kjemi mellem brygging og nytelse

Det kan være en hel vitenskap å brygge den absolutt beste koppen kaffe. Der er mange forskjellige og spennende bryggemetoder som du kan prøve deg på. Men i bunn og grunn handler det om å finne den metoden som passer best til akkurat ditt temperament og din foretrukne kaffesmak. Liker du å ta deg god tid til å skape noe helt spesielt, og til slutt lene deg tilbake og nyte mesterverket ditt? Da er Chemex helt riktig bryggemetode for deg.

Du trenger

Per kopp

  • 14 g av favorittbønnene dine (se kaffebønner)
  • 2 dl vann
  • Chemex-kaffebrygger
  • Kaffefilter
  • Kjøkkenvekt
  • Kaffekvern

Hvis du ikke har en Chemex, kan du i stedet brygge en god kopp slow brew-kaffe. Vi veileder deg til slow brew-kaffe her


Slik brygger du kaffe med chemex

1. Kvern kaffebønnene mellomfint, sånn at de er på størrelse med sandkorn. Hvis bønnene kvernes for fint er vannets gjennomløpstid lengre, og hvis de kvernes for groft, er gjennomløpstiden kort.

2. Filteret settes i kannen og våtes med kokende vann for å fjerne den papiraktige smaken og for å varme opp kannen. Husk å helle vannet ut av kannen igjen.

3. Fordel de kvernede bønnene jevnt utover filteret.

4. Plasser chemex’en på en vekt og nullstill denne. 

5. Hell ca. 20% av vannet (temperatur på 95°C) over kaffen i sirkelbevegelser, og la det trekke i et halvt minutt. 

6. Hell langsomt mer vann over kaffen, stadig i sirkulære bevegelser, uten å ramme kanten av filteret - ellers blandes ikke vannet med kaffen, og resultatet blir en tynn og kjedelig kaffe.

7. Tilsett vannet i flere omganger inntil du har brukt alt vannet. 

8. La den siste kaffen renne igjennom filteret, og kast så filteret.

9. Til sist, roter kaffekannen et par ganger så kaffen får mer oksygen.

10. Nyt duften av den nybryggede kaffen og skjenk din helt egen ferdigbryggede kaffe i din ynglingskopp. For å unngå at kaffen blir for fort kald, kan du varme koppen opp med kokende vann før du heller kaffen i.

Stilfull kaffebrygger

Chemex er en stilfull kaffebrygger som er blevet utnevnt som et unikt designikon. Den ble designet av den tyske kjemiker og oppfinner Peter Schlumbohm i 1941 i USA. Han ble inspirert av det modernistiske prinsippet `form follows function´, som indikerer at formen er designet for å oppfylle en bestemt funksjon og kun det. I hans laboratorium kom Schlumbohm frem til den beste måten å filtrere, destillere og utvinne ekstrakt på, og dermed den beste måte å brygge sin kaffe på.

Det ikoniske designet har gitt kaffekannen en helt spesiell plass på Museum of Modern Art i New York, og den funksjonelle formen har ikke blitt endret siden dens lansering i 1941. Formen på kannen er som et stort timeglass, og materialet er klart varmefast glass, som er iført en elegant trekrage som holdes på plass av en rå lærsnor. Kragens funksjon er å skjerme for varmen, så du ikke brenner fingrene når du skjenker den friskbryggede kaffen.

Chemex er en bryggemetode som får deg til å føle som en eksperimenterende vitenskapsmann, og inviterer deg til å lage den kaffen som du synes smaker best. 

Har du prøvd våre andre oppskrifter?

Oppskrifter til enhver anledning